Eğitim Sitesi

Alel Gen Nedir? Alel Gen Hakkında Kısaca Bilgi

Alel Gen Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Alel Gen:

Bir karakter üzerinde aynı yada farklı yönde etkili olan iki veya daha fazla genlerden herbiri.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Alel Gen:

Bir canlının kromozomlarında, her bir karakteri kontrol eden ve biri anneden diğeri babadan gelen bir çift gen bulunur. Gen çiftinin her bir üyesine alel gen denir.
Örnek: Mavi, ela ya da kahverengi göz oluşumunu sağlayan genlerin her biri göz rengi karakteri için bir aleldir. Bir bireyde alellerden en fazla iki tanesi bulunabilir.

 

Genetik Terimi Olarak Alel Gen:

Aynı karaktere etki eden genlerden her birine denir. Alel genler benzer ya da farklı olabilirler. Bezelyelerde çiçek rengi karakterinin ortaya çıkmasını sağlayan biri mor diğeri beyaz çiçekler için iki farklı alel gen bulunur. Bu genlerin biri anneden diğeri babadan gelir. Bu nedenle alel genler aynı kromozom üzerinde bulunamaz.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Diploit Partenogenez: Bu tip partenogenezde, - Yumurta ana hücresi mayoz bölünme geçirmez. - Yumurtanın kromozom sayısı diploittir. - Diploit kromozomlu yumurtanın mitoz bölünmelerle gelişmesi dişi bireylerin oluşmasını sağlar. - Erkek bireyler normal yumurtanın döllenmesi ile oluşur ve diploit kromozomludur. - Bu tip partenogenez su pirelerinde gözlenir.

    Abdomen: Karın, böceklerde vücudun son bölümü.

    Langerhans Adacığı: Pankreasın sindirim enzimi salgılayan kısmının içine gömülü bulunup çok sayıda yuvarlak ya da çokgen şekilli hücrelerin (alfa, beta, gama hücreleri) oluşturduğu insülin ve glukagon hormonlarını salgılayan kısmı.

    Afaziya: Beyin merkezlerinin hastalanması ya da zedelenmesi sonucu olarak bazı sembolleri (yazı ve söz olarak) tanıyamama durumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü