Eğitim Sitesi

Adli Yargı Nedir? Adli Yargı Hakkında Kısaca Bilgi

Adli Yargı Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Adli Yargı:

Toplum içinde fertlerin aralarındaki hukuki sorunları çözmek amacıyla yapılandırılmış olan yargı sistemidir. Medeni yargılama hukuku ve ceza yargılama hukuku olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Hukuk Terimi Olarak Adli Yargı:

Adalet mahkemeleri tarafından yürütülmekte olan yargısal faaliyetler.

 

    Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

    Faaliyet Raporu: Belediye başkanının, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen biçimde; stratejik plân ve performans hedeflerine göre yürütülen faaliyetleri, belirlenmiş performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerini ve belediye borçlarının durumunu açıkladığı rapordur. Faaliyet raporunda, bağlı kuruluş ve işletmeler ile belediye ortaklıklarına ilişkin söz konusu bilgi ve değerlendirmelere de yer verilir. Faaliyet raporu mart ayı toplantısında belediye başkanı tarafından meclise sunulur. Raporun bir örneği; İçişleri Bakanlığına gönderilir ve kamuoyuna da açıklanır.

    Toprak Yönetimi: Mevcut nüfusun ve gelecek kuşakların ihtiyaçları ve doğal çevrenin korunması bakımından azami uzun vadeli yararı sağlamak amacıyla toprağın geliştirilmesini ve korunmasını amaçlayan yönetim.

    Yeniden Yapılanma: Re-Organizasyon. Kurumun, yönetim anlayışının, mevcut örgüt düzeninin, çalışma usullerinin, iletişim ağının, kurum amaçları doğrultusunda yeniden düzenlenmesidir.

    Parsel: İmar parselleri oluşturmak amacıyla, parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark vb. kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini veya birkaçını kapsayacak şekilde yapılan taşınmaz malları ayırma işlemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü