Eğitim Sitesi

Abluka Nedir? Abluka Hakkında Kısaca Bilgi

Abluka Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Abluka:

Bir ülkenin veya bir yerin dış dünya ile olan her türlü bağlantısını kuvvet kullanarak kesme.

 

Tarih Terimi Olarak Abluka:

1. Bir devletin dışarı ile olan her türlü ilişkisini zor kullanarak kesme eylemidir. Bir düşman ülkenin kıyılarına gemilerin yanaşmasını engelleyerek o ülkeye ekonomik veya askeri ürünlerin girmesini engellemeyi amaçlayan bir savaş yöntemidir.

2. Bir devletin, bir kentin ya da bir yerin dışarıyla olan her türlü bağlantısını zor kullanarak kesme.

 

Hukuk Terimi Olarak Abluka:

Bir devletin dışarı ile olan ilişkilerini zor kullanarak kesmek

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Abluka:

Kuşatma.

 

Denizcilik Terimi Olarak Abluka:

Düşmanın başka ülkelerle ilişkisini kesmek için silahlı kuvvetlerle sarılması. Bir liman ağzını veya kıyı açığını üstün kuvvetlerle çevirmek, dışarı ile ilişkilerini kesmek.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Jeostrateji: Jeopolitiğin bir alt dalı, siyasi ve askerî planlamayı bilgi açısından destekleyen bir dış politika çeşidi.

    Anarşizm: Her türlü otorite ve düzenin gereksizliğini ortaya koyan siyasi akım.

    Korumacılık: Devletin, ithalatı (dış alım) kısıtlama yoluyla ulusal sanayiyi korumayı amaçlayan ekonomi politikasıdır. Dış alım mallara yüksek vergiler koyarak ve ulusal üreticilere sübvansiyon vererek yürütülür.

    Ekim Devrimi: Ekim (7-8 Kasım) 1917 Rusya’da işçi sınıfının önderliğinde gerçekleştirilen sosyalist devrimdir. Nisan 1917'de Duma yönetiminin kurulması Rus halkının ekonomik, demokratik sorunlarıyla barış isteğini karşılamayınca, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin önderliğinde, "Sovyet" adı verilen yerel yönetim birimleri kuruldu. Böylece güçlenen sosyalistler Ortodoks Takviminde, Ekim 1917'de Lenin'in önderliğinde Petrograd'da (Leningrad) devrimi gerçekleştirdiler. Bu hareket Moskova’ya oradan da tüm Rusya'ya yayıldı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü