Eğitim Sitesi

Yatırım Nedir? Yatırım Hakkında Kısaca Bilgi

Yatırım Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yatırım:

Belli bir getiri sağlamak amacıyla, belirli vadelerde birikimlerin yatırım araçlarına bağlanmasıdır.Yatırımcı yaptığı yatırımın maliyetini üstlenir. Bu onun riskidir. Eğer yatırımcı kendi öz fonlarını kullanarak yatırım yapıyorsa, en azından bu fonların maliyetini karşılaması gerekir. Yatırımcı, elindeki bu fonlarla tahvil alış satışı veya vadeli mevduat ile faiz geliri de sağlayabilir. Faiz hadleri, gelir seviyesi, borçlanabilme imkanları ve risk yatırımı etkileyen unsurlardandır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yatırım:

1. Parayı, gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma, mevduat, plasman.

2. Millî ekonominin veya bir ticaret kuruluşunun üretim ve hizmet gücünü artırıcı nitelikte olan aktif değerlerine yapılan yeni eklemeler, envestisman.

3. Bir çıkar veya kazanç sağlamak için yapılan davranış.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yatırım:

Tasarrufların yeni bir ekonomik mal üretmek amacıyla kullanılması.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Yatırım:

Paranın gelir getirmesi için döviz, altın, hisse senedi gibi taşınır mallarla, bina, arsa gibi taşınmaz mallara bağlanması, yatırılması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yatırım:

Beslenme, barınma, eğitim gibi alanlar için yapılan harcamalar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Dolarizasyon: Bir ülkedeki yerleşiklerin değişim aracı, hesap birimi ve değer biriktirme aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmalarıdır. Tam dolarizasyon, bir ülkenin ulusal parasını tamamen terk edip, yabancı para birimini resmi para birimi olarak kabul etmesidir. Kısmi dolarizasyon; bir ülkede ekonomik birimlerin, yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamında ulusal paranın olası değer kaybından korunmak amacıyla, ulusal para cinsinden finansal varlıklar yerine yabancı para cinsinden finansal varlıkları seçmeye başlamasıyla ortaya çıkmaktadır. Genelde dolarizasyonun ilk aşamasının, yabancı para cinsinden varlıkların değer biriktirme aracı olarak kullanılmaya başlanması olan ‘varlık ikamesi’ şeklinde geliştiği görülmektedir. Öte yandan, özellikle gelişmekte olan piyasalarda yakın geçmişte sıkça yaşanan bankacılık krizleri, iktisat yazınına varlık dolarizasyonunun yanı sıra ‘yükümlülük dolarizasyonu’ kavramını da eklemiştir. Yükümlülük dolarizasyonu; ülkedeki bankacılık ve kamu kesimi dahil olmak üzere tüm ekonomik birimlerin, yabancı para cinsinden büyük miktarda yükümlülüklerinin bulunmasıdır. Hem varlık hem de yükümlülük dolarizasyonları tek bir başlık altında toplanarak ‘finansal dolarizasyon’ olarak nitelendirilebilir. Finansal dolarizasyon, bir ülkedeki yerleşiklerin, hem varlık hem de yükümlülüklerini yabancı para cinsinden tutma eğilimleri olarak tanımlanmaktadır. (Dolarization / Currency Substitution)

    Kefalet: Borçlu dışında kalan gerçek veya tüzel kişilerin, sözleşmeye borçtan sorumlu olacak şekilde imza atmaları.

    Borsa Eksperleri: Menkul kıymetlere ilişkin alım-satım emirlerinin ilgili iç yönetmelikte belirtilen esaslara göre karşılaştırılması ile fiyatların teşekkülünü izleme ve alım satım işlemlerinin sonuçlandırılmasını sağlamakla yükümlü olan görevlilerdir.

    Onaylama: Parola, Kişisel Kimlik Numarası (PIN) veya imza gibi güvenlik verilerinin onaylanması. Bu sayede kimlik doğrulanır ve bir işlemin gerçekleşmesine izin verilir veya bir hesaba erişim sağlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü