Eğitim Sitesi

Üretim Nedir? Üretim Hakkında Kısaca Bilgi

Üretim Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Üretim:

Taşkömürü, Linyit, Bitum, Fuel-Oil, Petrol, Benzin, Mazot, Jeotermal, Doğal Gaz, Rüzgar, Gel-Git, Güneş, su tribünlerine akuple generatör, trafo grubu ile üretilen elektrik enerjisidir.

a- Brüt üretim (iç ihtiyaç ve kayıplar dahil)

b- Net üretim (iç ihtiyaç hariç) saatlik, günlük, aylık ve yıllık, aktif ve reaktif üretimler olarak anılır ve birimleri KVARh ve KWh'tır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Üretim:

Mal ve hizmetlerin fayda sağlamak amacı ile biçiminin, yerinin ve adedinin değiştirilmesine üretim denir. Örneğin, fayda sağlamak amacı ile buğday tohumunu ekip büyüterek çok sayıda buğday elde etmek, buğdayın biçimini değiştirip un ve ekmek haline dönüştürmek, ekmeği fırından alıp satmak amacı ile pazara (bakkala, markete) taşımak birer üretim faaliyetidir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Üretim:

1. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet meydana getirme, istihsal, tüketim karşıtı.

2. İnsanların, hayvan ve topraktan ürün sağlama etkinliği.

3. İnsanların ihtiyaç duyduğu mal ya da hizmetin meydana getirilmesidir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Üretim:

İnsanın topraktan, doğanın her türlü kaynak ve güçlerinden kendine yararlı ürünler elde etmesi, bunları işleyerek gereksinim duyduğu özdek ve nesneler durumuna koyması, çoğaltması işidir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Üretim:

İnsanların, toplumun varlığını sürdürebilmesi ve gelişebilmesi için, gerek tarımda gerek endüstride ürün elde etmesi.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Üretim:

Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet meydana getirme, istihsal, tüketim karşıtı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Üretim:

Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet meydana getirme, istihsal, tüketim karşıtı.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    Dağıtım Maliyeti: Orta gerilim ile alçak gerilim kademeleri için dağıtım maliyeti; 1kw'lık ilave yüke karşılık gelecek yatırımın o yılki amortisman ve işletme masraflarından oluşan maliyettir.

    Çift Terimli Tarife: Sözleşme gücü karşılığı Kilowatt (kW) miktarı üzerinden alınan bedel ile buna ek olarak tüketilen elektrik enerjisi kilowattsaat (kWh) miktarı üzerinden bedel alma esasına dayalı tarife sınıfıdır. Bu tarifenin amacı, bir yönüyle abone ölçeğinde toplam güç ihtiyacını belirleyerek sistemi kontrol altında tutmak bir yönüyle de aboneyi güç ile dengeli bir tüketime teşvik ederek gereksiz kapasite artırımlarını engellemektir.

    Nominal Güç (Nominal Kapasite): Bir tesisin sürekli çalışma rejiminde öngörülen ve boyutlandırıldığı azami güçtür; bu değer tesisin plakasına, fabrika kontrol protokoluna ya da sipariş spesifikasyonlarına (şartnamelerine) kaydedilir.

    Ekonomi Kapasite: Bir Generatör, santral, motor; şebeke, fabrika gibi tesislerin %60-80 arası çalışma düzeninden elde edilebilecek ekonomik üretim veya tüketim miktarıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü