Eğitim Sitesi

Tımar Nedir? Tımar Hakkında Kısaca Bilgi

Tımar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tımar:

Osmanlı toprak düzeninde devlete ait olan ve maaşları ya da belli hizmetleri karşılığında şahıslara bırakılan has, zeamet ve tımar toprakların genel adı. Aynı zamanda bu sistemde yıllık geliri üç bin akçeden yirmi bin akçeye kadar olan küçük dirlik.

Tımar sahibine Tımarlı Sipahi denirdi. Gelirin ilk 3000 akçesine kılıç denir ve kılıç hakkı Tımarlı Sipahi'ye aittir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tımar:

Anadolu Selçukluları ve Osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3.000-20.000 akçe olan toprak.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Tımar:

Mülkiyet yolu ile tasarruf olunan yerler (Mülk, tımar toprağı).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İstiklâl: Bağımsızlık.

    Tutanak: Meclis, kurul, mahkeme vb. yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi, tutulga, zabıt, zabıtname.

    Nureddin: Kırım Hanlığı'nda ikinci veliahta verilen unvan. (Birinci veliahta 'Kalgay' denirdi.)

    Paris Barış Konferansı: 18 Ocak 1919 tarihinde gerçekleşti. * Konferansı yönlendiren devletler; Amerika, İngiltere, Fransa, Japonya ve İtalya'dır. * Asıl amaç itilaf devletlerinin mağlup devletlerle yapacakları antlaşmaların ilkelerini belirlemektir. * Ancak konferansta daha çok Osmanlı topraklarının paylaşımı görüşülmüştür. * Sömürge yolları üzerinde güçlü bir devlet istemeyen İngiltere, savaş sırasında İtalya'ya verilen Batı Anadolu'nun Yunanistan'a verilmesini istemiştir. * Böylece itilaf devletleri arasında ilk anlaşmazlıklar başlamıştır. * Konferansta; Milletler Cemiyeti'nin kurulması kararlaştırılmıştır. * Milletler Cemiyeti'nin kuruluş amacı dünya barışını sağlayabilmek ve insanlığın bir daha Birinci Dünya Savaşı gibi felaketlere sürüklenmesini önlemekti. (Türkiye bu cemiyete 1932 yılında üye oldu.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü