Eğitim Sitesi

Temettü Kâr Payı Nedir? Temettü Kâr Payı Hakkında Kısaca Bilgi

Temettü Kâr Payı Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Temettü Kâr Payı:

Borsa üyelerinin, borsa işlemleri dolayısı ile müşterilerine ve borsaya verebilecekleri zararlara karşılık olmak üzere, Borsa tüzel kişiliği adına yatırdıkları meblağa denir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Bileşik Faiz: Bir yatırımın yatırım dönemi boyunca kazandığı faizin de yeni yatırım döneminde yatırıma tabi tutulması sonucu elde edilen getiriyi gösteren faizdir. Diğer bir deyişle faizin de faiz kazanmasıdır.

    Poliçe: Alacaklının, borçluya hitaben belli bir tarihte belli bir miktar parayı, üçüncü kişilere ya da onun havale edeceği bir kişiye, kayıtsız şartsız ödemesi için verdiği yazılı emir.

    Doğrudan Yabancı Yatırım: Yatırımcının yerleşiği olduğu ekonomi dışındaki bir ekonomide bir işletmenin yönetimini kontrol ettiği veya yönetiminde söz sahibi olduğu uzun vadeli bir yatırım şeklidir. Doğrudan yabancı yatırımda, yatırımcının işletmenin sermayesinde %10 veya daha fazla paya sahip olması veya yönetimde söz sahibi olması esastır. (Foreign Direct Investment)

    Varlığa Dayalı Menkul Kıymet: Kuruluşların kendi ticari işlemlerinden doğmuş alacakları karşılığında ihraç edebilecekleri kıymetli evraktır. Tüketici kredileri, konut kredileri, ihracat işlemlerinden doğan alacaklar söz konusu işleme konu olabilecek alacak türlerindendir. Bankalar varlığa dayalı menkul kıymet satarak alacaklarını daha önceden paraya çevirebilmektedir. (Asset Backed Security)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü