Eğitim Sitesi

Teheccüd Nedir? Teheccüd Hakkında Kısaca Bilgi

Teheccüd Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Teheccüd:

Gecenin son üçte birlik bölümünde uykudan kalkarak kılınan nafile namaz.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Teheccüd:

İnsanlar uyurken kalkıp kılınan nafile namaz.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Vâcib: Farz kadar kesin olmamakla beraber mükeleflerden yapmaları istenilen işlerdir. Yapanlar sevap kazanır, yapmayanlar günahkar olur. Vacibi inkar eden kimse dinden çıkmaz. Bayram , vitir namazı, fıtır sadakası, kurban kesmek, tilavet ve sehiv secdesi, teşrik.

    Cebrail: Cebrail dört büyük melekten biridir. Diğer büyük melekler İsrafil, Mikail ve Azrail'dir. Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy indirmektir. Yani Allah ile peygamberleri arasında bir habercidir. Bütün peygamberlere vahyi getiren Cebrail'dir. Cibril, Ruhul Emin, Ruhul Kudüs diye de isimlendirilir.

    Tesbihat: İbadet amacıyla bazı duaların tekrar edilmesidir. Çok çeşitli tesbihatlar vardır. Örneğin namazın farzından sonra bir kez; Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm. (Allah'ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allah'ım, sen hayır ve bereketi çok olansın.) Namaz bitiminde 33'er kez; Sübhanallah (Allah noksanlardan münezzehtir) Elhamdülillah (Hamd Allah'adır.) Allahü Ekber (Allah en büyüktür.) tasbihatları söylenir.

    Haraç: 1. Ücret, mükâfat. 2. Ticari mallardan alınan gümrük veya pazar vergisi. 3. Tarihte gayrimüslimlerden alınan ve miktarı şartlara göre belirlenen toprak vergisi. 4. Bir yerden, bir kimseden zorbalıkla alınan para.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü