Eğitim Sitesi

Siyasal Parti (Fıkra) Nedir? Siyasal Parti (Fıkra) Hakkında Kısaca Bilgi

Siyasal Parti (Fıkra) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Siyasal Parti (Fıkra):

Bir toplumda siyasal iktidarı ele geçirmek amacıyla kurulan örgüt.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Dirlik: Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.

    Kent Devleti (Site-Polis): En ilkel ve ilk devlet örgütlenmesidir. Tunç çağından itibaren örgütlenmeye başlamıştır. Bir kentin kendi başına, tüm kurum ve kuruluşlarıyla devlet olma halidir. Çevrelerinin siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamını yönlendiren kent devletleri İlkçağda Yunanistan'da temel siyasal birimdi ve genellik köleci demokrasi yönetimine sahiptir.

    Tımar Sistemi: Osmanlı'da bazı devlet yöneticilerine ve askerlere hizmet karşılığı (maaş karşılığı) bazı toprakların yönetimi bırakılırdı. Bu tımar sahipleri kendi paylarını buradaki vergi gelirlerinden almaktaydı. Geri kalan vergilerle de bölgenin ihtiyaçları karşılanıyor ve Orduya “cebelü” adı verilen atlı asker besleniyordu. Bu sisteme “tımar sistemi” denilmiştir.

    Türk: Türk adının anlamı ile ilgili olarak çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Adları "Türk" sözcüğüne benzediği iddia edilen bazı toplulukların "Türk" milleti ile herhangi bir ilişkisi olmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmalara göre, "Türk" sözcüğü; "güç, kuvvet, güçlü, kuvvetli, cesur, türeli (kanun ve nizam sahibi) ve türeyen, çoğalan" anlamlarına gelmektedir. Tarihte "Türk" adıyla adlandırılan ilk devlet "Gök-Türk Devleti" olmuştur. Coğrafi ad olarak "Türkiye" kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda "Türkiye", Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır. IX. ve X. yüzyıllarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar olan alana "Türkiye" adı verilmiş (Doğu Türkiye = Hazar ülkesi; Batı Türkiye= Macar ülkesi); XIII. yüzyılda Mısır ve Suriye de "Türkiye" olarak adlandırılmıştır. Anadolu ise XII. yüzyıldan itibaren "Türkiye" olarak tanınmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü