Eğitim Sitesi

Sinop Baskını (1853) Nedir? Sinop Baskını (1853) Hakkında Kısaca Bilgi

Sinop Baskını (1853) Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sinop Baskını (1853):

Sinop Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ve Kırım'a yaptığı seferlerde üs hizmeti görüyordu. Rusya Kırım savaşı sırasında ani bir baskınla Sinop'ta bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; savaş sırasında Karadeniz kıyısındaki topraklarının güvenliğini arttırmaktı.
İngiltere ve Fransa Kırım savaşı sırasında Osmanlının yanında yer aldı. 1856 yılında Paris antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile;
1 - Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı.
2 - Toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı.
3 - Karadeniz tarafsız hale getirildi.
Not: Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi topraklarını, kendi gücüyle koruyamayacak hale geldiğini ve Osmanlıların Karadeniz'deki egemenliğinin sona erdiğini gösterir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Has: Hükümdara özgü olan. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri 100.000 akçeyi aşan dirlik. Has, padişah ve yüksek dereceli memurlara verilmekte idi.

    : Türk devletlerinde genel olarak sınır boylarında eyalet ve sancaklara verilen ad.

    Sadrazam: Osmanlı Devleti'nde baş vezir.

    Engizisyon: Orta çağda Katoliklerde katı din inanışlarına karşı gelenleri cezalandırmak için kurulan kilise mahkemelerinin adı. NOT: Kilisenin aforoz (dinden çıkarma) yetkisi vardı. Ayrıca enterdi (Papa'nın kralıyla birlikte bir ülkeyi aforoz etmesi, ülkedeki tüm kiliseleri kapatması) yetkisi vardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü