Eğitim Sitesi

Sesin Ortaya Çıkışı Nedir? Sesin Ortaya Çıkışı Hakkında Kısaca Bilgi

Sesin Ortaya Çıkışı Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Sesin Ortaya Çıkışı:

Gırtlağın içinde ikisi sağda ikisi solda olmak üzere dört adet ince kiriş vardır. Seslenmeye yarayan kirişler iki tanedir. Ses çıkarmayı isteyince bu bir çift kiriş gereğine uygun biçimde birbirine yaklaşarak gerilir. Akciğerlerden itilen hava bu kirişlerde isteğimize göre ince, kalın, sert, yumuşak vb. sesler biçiminde perdelenir. Bu ses ağız içinde çeşitli değişmelere uğrayıp boğumlanır, konuşma sesi biçimine girer.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Tiz ve Keskin Ses: Tiz ve keskin ses insan kulağını tırmaladığı için diksiyon açısından da bir kusur kabul edilmektedir. Tıp doktorları bu sese Haremağası sesi demektedirler.

    Ekleme: 1. Konuşurken kelimenin aslında olmamasına karşın kelimeyi söylerken yeni seslerin eklenmesi. Örnek: ilimon, seninlen 2. Konuşurken çeşitli nedenlerle sözcüklere yeni ses ve heceler eklenmesiyle bu kusur meydana gelir. "giderken" yerine "giderkene", "ondan sonra" yerine "ondan sonracığıma" demek gibi

    Gevşeklik: Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar. Gevşekliği gidermek için dişleriniz arasına bir kalem sıkıştırın ve aşağıdaki cümleleri hızla okuyun. ● Bir berber bir berbere bre berber beri gel diye bar bar bağırmış. ● Biz de bize biz derler, sizde bize ne derler? ● Pireli peyniri perhizli pireler teperlerse pireli peynirler de pır pır pervaz ederler.

    Düşme: Kelimedeki bir veya birkaç sesin, dilin ses özelliklerinden kaynaklanan sebeplerle düşmesi olayıdır. Örnek: ısı+cak > sıcak., akıl-ı= aklı, ufak-cık = ufacık

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü