Eğitim Sitesi

Portal Nedir? Portal Hakkında Kısaca Bilgi

Portal Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Portal:

Taç kapı, Tâk kapı adı da verilen bezemeli ana giriş.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Portal:

milliyet.com, mynet.com, dersimiz.com gibi haber, bilgi, rehberlik hizmetlerini bir arada sunan büyük web siteleri için kullanılan bir deyim. Portal, aslında bir mimarlık terimidir ve 'ana giriş kapısı'anlamına gelir.

 

Tarih Terimi Olarak Portal:

1- Ana kapı. 2- Kapı.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Portal:

Taç kapı.

 

Sanat Terimi Olarak Portal:

1. Yapıların cephelerinde yer alan ve yapının mimari üslubunu gösteren anıtsal giriş kapısı, taç kapı.

2. Mimaride binaların büyük ana giriş kapısı. Taç kapı.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Portal:

Canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, rehberler, farklı sitelere bağlantılar vb. pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Orthostat: Alt duvar sıralarını oluşturan büyük taş bloklar.

    Acanthus: Eski Yunan'dan beri süsleme sanatlarında kullanılan bitkisel bir motif. Türkçe'de Akanthus ya da Akantus olarak yazılır. Türkçe'de yanlış olarak kenger diye adlandırılsa da tümüyle farklı bir bitkidir.

    Comitia Tributa: Patrici ve Pleb yurttaşlardan oluşan ve 'Consillium Plebis'in yerini alan meclis. Bu mecliste oylama, diğer 'Comitia'larda olduğu gibi gruplar halinde yapılıyordu. 4′ü kentli 31′i köylü kökenli olan 35 kavmin her birinin tek bir oy hakkı vardı. Kırsal kavimlere yalnızca toprak sahiplerinin kaydolabilmesinden ötürü, bu mecliste de ağırlık zengin sınıfların elindeydi. M.Ö. 287 yılında 'Comitia Tribunata'nın kararlarının senatörler tarafından onaylanma zorunluluğu kaldırılarak senatoyla eşit bir konuma ve yasama erkine sahip olmasına karar verildi.

    Orta Helladik: Yunanistan anakarasında yaklaşık olarak M.Ö. 2000 ile M.Ö.1650 yılları arasındaki seramik dönemine verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü