Eğitim Sitesi

Parankima Nedir? Parankima Hakkında Kısaca Bilgi

Parankima Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Parankima:

1. Az özelleşmiş, ince çeperli, klorofil içeren ve tipik olarak oldukça gevşek yapıdaki bitki hücreleridir. Fotosentezde ve besinlerin depolanmasında iş görür.

2. İnce duvarlı, nispeten farklılaşmamış hücrelerden oluşan, yapı ve görevi değişebilen, yumuşak bitki dokusu, parankima. Yassı solucanlarda kas tabakasıyla bağırsak arasında bulunan çeşitli hücrelerden oluşmuş sert doku. Bir organın zemin dokusu.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Parankima:

Bitkilerde diğer dokuların arasını dolduran temel doku.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Parankima:

Bitkinin hemen her organında bulunan ve bitkinin temel yapısını meydana getiren doku.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Fotoperiyodizm: 1. Bitkilerin ışık ve karanlık periyot sürelerine verdikleri tepkiye fotoperiyodizm denir. Fotoperiyodizm bitkinin vejatatif dönemden generatif aşamaya geçmesinde etkilidir. Fotoperiyodizm özelliklerine göre sebzeler uzun gün, kısa gün ve nötr gün bitkileri olarak ayrılır. 2. Mevsimsel olaylar birçok bitkinin yaşam döngüsünde kritik önem taşır. Bitkilerde tohum çimlenmesi, çiçeklenme, tomurcuk dormansisinin oluşması veya kırılması çoğunlukla yılın belirli bir döneminde ortaya çıkan gelişim evreleridir. Bir bitkinin 24 saatlik gece ve gündüz döngüsünde, gündüz (ışık) ve gece (karanlık) periyodunun uzunluğuna göre fizyolojik olarak verdiği yanıt fotoperiyodizm olarak adlandırılır. Fotoperiyodizm, fizyolojik bir olayın yılın belirli bir zamanında engellenmesi için gerekli olan gece uzunluğu ya da karanlık saat sayısıdır. Kritik gece uzunluğu kısa gün bitkilerinde minumum, uzun gün bitkilerinde ise maksimum karanlık saat sayısıdır.

    Soğukkanlı Canlılar: 1. Vücut sıcaklığı ortam sıcaklığına göre değişen canlılar. 2. Çevredeki sıcaklık değişimlerine karşı vücut sıcaklığını sabit tutabilme yeteneği olmayan canlılara ise soğukkanlı canlılar denir.

    Etnobotanik: İnsanların tarih boyunca deneme-yanılma ve gözlemleriyle elde ettikleri bitki kullanılış amaçlarını inceleyen ve bitkilerden yararlanma bilgisini tespit eden bilim dalına etnobotanik denir.

    Bistüri: Laboratuarda kullanılan keskin bıçak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü