Eğitim Sitesi

Opak Nedir? Opak Hakkında Kısaca Bilgi

Opak Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Opak:

Opak saydamın karşıtıdır. Bir renk opaksa üzerine sürüldüğü yüzeyi tamamen kapatıyor demektir. Bazı boya pigmentleri saydamdır ve opak olmaları için ek maddeler katılması gerekir. Saydam boyalara biraz beyaz katarak yüksek oranda opaklık elde edilebilir.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Opak:

Işık geçirmeyen ve saydam olmayan malzeme. Örneğin renkli veya siyah beyaz karta basılı fotoğraflar birer opaktır.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Opak:

Donuk, şeffaf olmayan.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Ayna Cam: Ayna, düzcama sırasıyla yıkama, gümüş kaplama, bakır kaplama, iki kat boyama ve kurutma işlemlerinin uygulanması ile elde edilen cam çeşididir. Neme ve dış etkenlere karşı hassas olan gümüş kaplama, bakır kaplama ve biri kırmızı astar, diğeri koyu mavi renkli olmak üzere iki kat boya ile korunur. Yansıtıcı özelliği ile mekanı aydınlatan, büyütüp genişleterek zenginleştiren dekoratif bir malzemedir.

    Plan: Bir yapının yatay bir düzlemle kesildiği varsayılarak çizilen yatay kesiti. Yapının inşa edilebilmesi için, gerekli tüm projenin bölümlerini meydana getiren ve belirli ölçekler ve kuralarla çizilen resimlerdir. Uygulama projesinde çizilen planlara kat planları da denir. Kat planları binanın büyüklüğü veya küçüklüğü göz önüne alınarak 1/50-1/100 ölçeklerinde çizilirlerse de en çok kullanılan ölçek 1/50 ölçeğidir. Kat planları uygulama sırasında uygulayıcıya her türlü kolaylığı sağlayacak şekilde çizilir. Planlarda tüm odalar ve müstakil alanlar numaralandır. Planlar üzerinde müstakil bölümlerin alanları, ölçüleri, yapılacak kaplamaların cinsi, yapılacak boyaların cinsi, eşyaların yerleşimi gösterilir.

    Jipsoplasti: Alçıdan kabartma süsler yapma sanatı.

    Pomza (Bimsblok): Volkanik faaliyetler esnasında ani soğuma ve gazların bünyeyi birden terk etmesi sonucu ortaya çıkan gözenekli malzemeye denilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü