Eğitim Sitesi

Nüfus Yoğunluğu Nedir? Nüfus Yoğunluğu Hakkında Kısaca Bilgi

Nüfus Yoğunluğu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km² olarak gösterilir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Bir yerde kilometre kareye düşen insan sayısıdır. Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. Nüfus yoğunluğunu bulmak için;

Nüfus Yoğunluğu = Toplam İnsan Sayısı / Yüzölçümü

- Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımını II. Mahmut Yaptırmıştır (1831). Amacı askere alınacak erkek sayısını tespit ve vergi toplanacak kişileri belirlemekti.

- Türkiye Cumhuriyetinde ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapıldı. İkinci olarak 1935 yılında yapıldı. Bundan sonra 1990 yılına kadar 5 yılda bir nüfus sayımı yapıldı. 1990'dan sonra 10 yılda yapılması kararlaştırıldı.

- Ülkemizde nüfus sayımını TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) yapar. TÜİK'in eski adı DİE'dir (Devlet İstatistik Enstitüsü ) .

— Genel nüfus sayımları yurdumuzda bulunan insanların sayısını ve niteliklerini belirlemek için yapılır. Yani nüfusun yaş ve cinsiyet durumu, okuryazarlık ve öğrenim durumu, iş durumu, medeni durumu, köy ve kentsel durumu tespit eder.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Yoğunluğu:

Hektar başına düşen nüfus, nüfus kesafeti, yerleşme yoğunluğu.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Endemik Bitki: Dünyanın sadece belli bir bölgesinde bulunan ve belirli iklim şartlarında yetişen başka yerlerde yetişmeyen bitki

    Civa: Atom numarası 80, atom ağırlığı 200,5, yoğunluğu 13,59 olan, donma noktası -38,8 °C olduğundan, normal sıcaklıkta sıvı olarak bulunan, gümüş renginde bir element (simgesi Hg). Termometrelerde, özel ampul yapımında ve ilaç sanayiinde kullanılır.

    Galaksi (Gökadası): Milyonlarca yıldız sisteminin oluşturduğu sistem.

    Hidro Elektrik: Su gücünden üretilen elektrik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü