Eğitim Sitesi

Mikroklima Nedir? Mikroklima Hakkında Kısaca Bilgi

Mikroklima Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Mikroklima:

Dar iklim bölgesi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Mikroklima:

1. Bir ekosistemde örneğin bir ormanda ağaçların üst kısımları ile orman zemini arasında ışık şiddeti, sıcaklık, nem miktarı, rüzgârdan etkilenme seviyesi gibi küçük iklim farkları vardır, bu iklim farklılıklarına mikroklima denir.

2. Belirli bir küçük habitat ya da alandaki iklim. İklimsel koşulların daha büyük ortamdakinden genellikle farklı olan daha küçük özel bir alan; yer altındaki oyuklarda yaşayan hayvanların yaşadıkları yer gibi.

3. Zeminden yaklaşık 2 metre yükseklikte olan ya da belirgin küçük bir alandaki küçük iklim katmanlarına mikroklima denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Loksodrom: Dünya üzerindeki tüm meridyenleri aynı açı ile kesen varsayımsal hat.

    Mezosfer: Atmosferin deniz düzeyinden 50 km - 80 km yükselti arasında kalan tabakasına mezosfer denir.

    Nem: 1-Yeryüzündeki su kütlelerinden buharlaşan su, atmosferin nemlenmesine yol açar. Atmosferdeki su buharına hava nemliliği de denir. Önemli bir sıcaklık etmeni olan atmosferdeki su buharının miktarı, yere ve zamana göre değişir. 2-Su buharı. Atmosferde bulunan, gaz biçimindeki su. Saydam ve mavimsi olup, gökyüzünün mavi gözükmesinin esas nedeni budur. Havanın nemliliği, içinde bulunan bu su buharı miktarına bağlıdır. Havanın alabileceği maksimum bu su buharı, sıcaklığın artışına paralel olarak artar. Örneğin; 20 0C sıcaklıkta, 1 m3, hava 30 gr su buharı(nem) taşır. Oysa -20 0C sıcaklıkta bu miktar, sadece1 gr taşır. 3- Havada bulunan su buharıdır. Atmosferdeki nem, sıcaklığı dengeleyici bir özelliğe sahiptir; aşırı ısınma ve soğumayı önler, günlük ve yıllık sıcaklık farklarını azaltır.

    Endemik: Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren canlı türleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü