Eğitim Sitesi

Klasik Tiyatro Nedir? Klasik Tiyatro Hakkında Kısaca Bilgi

Klasik Tiyatro Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Klasik Tiyatro:

Rönesans'ta İtalya'da başlamış ve XVII. yüzyılda Fransa'da Cornellie ve Racine'nin yapıtlarında doruğunu bulmuş olan tiyatro akımı.XVII. yüzyılda İtalya'da Alfieri'nin oyunlarına dek etkisini sürdürmüştür. Klasik tiyatronun temel temel nitelikleri düzenlilik, usçuluk, duruluk ve belirginlik, idealleştirme ve ağırbaşlılık olarak özetlenebilir.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Şeytan: Halk efsanelerinde ve sonraki büyük dinlerde kötülüğün simgesi. Tiyatroda bu rolü oynayanlar, her yanında korkunç canavar yüzleri bulunan deriden özel giysiler giyerlerdi.

    Prestij Rolü: Sanatçıya Aralık ayından Nisan ayına kadar, asıl meşguliyetin yoğun olduğu düzenli seyir döneminde “seyredilme” olanağını veren bir roldür. yani kendi sanat dalında en azından iki ana rolde sahnede, mümkün olduğunda prömiyerlerde gösterilebilir, böylece özellikle de yeni angajmanlar arıyorsa sahne yönetmenleri, film ve televizyon yönetmenleri tarafından tanınma olanağını elde eder.

    Dip Müziği: Bir oyunda, hareket ve sözlerin yanısıra,duygusal etkiyi arttırmak için yer alan destekleyici müzik.

    Alçaltma: Kişi alçaltması, masa alçaltması da kullanılır. Küçük yüzeyli bir inip kalkan elemandır ki şahısları, küçük dekor parçalarını veya mobilyaları yükseltip, alçaltmak için kullanılır. Alçaltmanın üst parçası olan alçaltma tablosu ya sahne zemininin bir parçasını teşkil eder ya da bunun altında hazır bulunur. Bu işlem sırasında zeminde oluşan açıklık sahne zemininin altına kayarak yukarı hareket etmeden biraz önce açılan bir sürgüyle kapatılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü