Eğitim Sitesi

Klarinet (Klarnet) Nedir? Klarinet (Klarnet) Hakkında Kısaca Bilgi

Klarinet (Klarnet) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Klarinet (Klarnet):

Tahtadan bir borudan ve ağızlıktan oluşan nefesli müzik aleti. İlk defa 1690 sıralarında Nürnberg'li müzik aletleri ustası Charistoph Denner tarafından yapılmıştır. Önce iki ses düğmesinden oluşan klarnet sonraları, Onsekizinci Yüzyılda on sekiz delik ve on üç düğmeye kadar gelişmiştir. Daha kalın seslisi basklarnettir. Klarnet önce Onsekizinci Yüzyılda Güney Almanya ve Paris operaları orkestralarında kullanılmıştır. Stamitz 1755'te yazdığı senfonide kullandı. Mozart 1764'ten sonra bu alet için çok güzel solo eserler yazmıştı.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Bando: 1- Nefes ve vurmalı çalgılardan kurulan, çoğunlukla törenlerde kullanılan çalgı topluluğu. Bandolar, genel olarak askeri marş çalarlar. Bugün ya bu türlü topluluklar için doğrudan doğruya yazılmış, ya da düzenlenmiş, senfonik müzik çalan bandolar vardır. 2- Türlü üflemeli ve vurgulu çalgılardan oluşan ve genellikle geçit törenlerinde kullanılan mızıkacılar topluluğu veya takımı. İng: Band.

    Mute (İng.): Surdin, kısmaç, kısılmış ses.

    Adagio (İt.): İtalyancada hız terimi olarak parçanın "çok yavaşa yakın, ağırbaşlı, yavaş tempoda ve gösterişli" okunacağını gösterir. Metronom'a göre, dakikada 60'dan 76'e kadar olan birim vuruşları, hız terimi "Adagio" sözcüğü ile karşılanır. Örnek: d=60-76.

    Capella: (Kapella)Bir müzik parçasını seslendiren türlü çalgılardan kurulu topluluk. Bir müzik parçasının toplu bir halde çeşitli çalgıların ve vokallerin katılımıyla icra edilmesi. Orkestra.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü