Eğitim Sitesi

Kesit Nedir? Kesit Hakkında Kısaca Bilgi

Kesit Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Kesit:

Bir cismin dikey bir düzlem üzerinde kesildiği var sayılarak ölçekli olarak çizilene denir. Enine kesit veya boyuna kesit şeklindedir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kesit:

Esas giriş bitimi döşeme üst kodu ± 0.00 alınıp bütün farklı yüksekliklerin verilerek ve her blok için en az bir tanesinin hem merdiven hem de düşük döşemeden geçirilmesi gereken ve en az 2 adet çizilen düşey planlardır. Projenin büyüklüğüne göre 1/50 veya 1/100 ölçeğinde çizilir. Kesit planlarına baktığımızda kapı yüksekliği, pencere altı yüksekliği, pencere yüksekliği, oda içi duvar yüksekliği gibi gerekli yükseklikleri kolayca görebiliriz.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Kesit:

Arkeolojik kazılarda açılan açmaların dört bir yanında oluşan çukur duvarlarına verilen ad. Kesitler özellikle stratigrafinin okunması ve anlamlandırılmasında kullanılırlar. (İng. Section)

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Kesit:

Bir müzik yapıtını oluşturan ezgi parçalarından her biri.

 

Astroloji Terimi Olarak Kesit:

Zodyak'ın burçlarını veya gökyüzü evlerini ayıran çizgilere kesit denilir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Deneysel Sanat: 20. Yüzyıl sanat literatüründe deneysel terimi yeni, cüretkar, tuhaf, kışkırtıcı anlamına ve neredeyse avangart terimiyle aynı anlama gelmektedir.

    Sütun Başlığı: Sütunların üzerine konan üst düzeyi sütun çapından daha geniş olan yapının yükünün sütuna aktarmak için sütunların başına yerleştirilen üstü geniş altı dar olan süslü taş parçası.

    Akademik: 1. Bilimsel niteliği olan. 2. Geleneksel anlamda, güzel sanat alanında, bir görüşün dışına çıkmadan belli ilke ve kurallara bağlı olarak yapılan çalışmalar.

    Renk (Color): Üç temel renk vardır: kırmızı, mavi ve sarı. Siyah renk değildir; çünkü üzerinde ışığın yansıyabileceği boya yoktur. Beyaz ise gökkuşağındaki tüm renklerin yutulmasından kaynaklanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü