Eğitim Sitesi

Kan Uyuşmazlığı Nedir? Kan Uyuşmazlığı Hakkında Kısaca Bilgi

Kan Uyuşmazlığı Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Kan Uyuşmazlığı:

Rh(-) bir anne ile Rh(+) bir babadan Rh(+) grubunda bir fetüsün oluştuğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda fetüsün alyuvarlarında Rh antijeni bulunur. Hamileliğin başlarında anne ve embriyo arasındaki madde alış verişini sağlayan plesanta, bu antijenlerin anneye geçmesini engeller. Ancak doğuma yakın dönemlerde plesantanın geçirgenliğinin artmasıyla fetüsteki Rh antijenleri annenin kanına geçer. Rh(-) grubundaki annenin akyuvarları bu antijene karşı Rh antikoru üretir. Plesanta aracılığı ile fetüse geçen antikorlar, fetüsün alyuvarlarını parçalar. Bu olay "eritroblastosis fetalis" olarak adlandırılır. Sonuçta bebekte kansızlık ve sarılık görülür.

 

Biyoloji Terimi Olarak Kan Uyuşmazlığı:

Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına kan uyuşmazlığı (eritroblastosis fetalis) denir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Adaptasyon: Canlının yaşama ve üreme şansını artıran çevreye uyumunu sağlayan ve kalıtsal olan özellikleri.

    Resesif Gen(Çekinik Gen): Bulunduğu canlıda taşıdığı karakteri dominant gen bulunmadığı zaman oluşturabilen genlerdir. Küçük harflerle sembolize edilir(a,b,c,d...). Örnek: Sarı saçlılık, düz saç şekli, bezelyelerde yeşil ve buruşuk tohumluluk, kısa boyluluk...

    Hibridizasyon: Homozigot olan iki çeşidin çaprazlanması ya da eşleştirilmesine hibridizasyon adı verilir. Burada homozigot ebeveynlere P kuşağı (atasal kuşak) ve bunların hibrit yavrularına da F1 kuşağı (birinci filial kuşak, filial kelimesi latincede "oğul" anlamına gelir) denir. Bu F1 kuşağının kendi kendini döllemesine izin verilerek F2 kuşağı (ikinci filial kuşak) meydana getirilir.

    Nükleotid: Nukleik asitlerin (DNA, RNA) yapı birimleri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü