Eğitim Sitesi

Kakma Nedir? Kakma Hakkında Kısaca Bilgi

Kakma Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kakma:

1- Düz zeminin oyularak içine parça yerleştirme. Sedef, altın, gümüş kakma teknikleri vardır. Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

2- Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

 

Tarih Terimi Olarak Kakma:

Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

 

Sanat Terimi Olarak Kakma:

1. Özellikle ahşap ve madene; renkli ağaç, sedef, fil dişi, metal gibi değişik malzemeleri gömerek uygulanan süsleme sanatı.

2. Ağaç üzerinde veya diğer ahşap malzemede, mobilyada, belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş, sedef vb. süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan (iş).

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Kilim: Türk el dokuma sanatlarından en önemlilerindendir. Günümüze kadar devamlılığını sürdürebilmiştir. El dokuması kilim denilince akla ilk Türk kilimleri gelmektedir. En önemli sebebinin göçebe Türklerin kilimi her yerde kullanabilmeleri ve dokumasının her yerde yapılabilmesidir. Kilim, ince bir halı tipidir. Diğer halılardan çok daha kısa bir süre içinde ve çok daha ucuz üretilir.

    Kapitone: Kapı iç yüzeyleri ile bazı duvarlara yapılan, altı dolgulu deri ya da kumaştan baklava desenli ya da düğmeli ses emici kaplama.

    Havalandırma Bacası: Binalarda kirli ve pis kokulu havayı uzaklaştırmak ve yerine temiz havanın mekanlara ulaştırılması amacıyla yapılan kanallara havalandırma ya da vantilasyon bacaları denir.

    Restoratör: Fransızca'da resim veya heykelleri onaran kişileri tanımlamakta kullanılan bu sözcük Türkçe'de, anlam kaymasıyla, restorasyon uzmanı anlamında kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü