Eğitim Sitesi

Jandarma Nedir? Jandarma Hakkında Kısaca Bilgi

Jandarma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Jandarma:

Yurt içinde özellikle kırsal alanlarda ve tutukevlerinde bir tür polis olarak genel güvenliği sağlamakla görevli askeri kolluk kuvvetidir. İlk kez XV.yüzyıl'da Fransa'da kurulmuştur. Türkiye'de ki geçmişi 1839'da kurulan Zaptiye örgütüne dayanır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hakan: İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türk, Moğol ve Tatar büyük hanları (hükümdar) için kullanılan bir sandır. Daha sonra Osmanlı padişahları için de saygı için kullanılan bir unvan olmuştur. Kağan.

    Liberalizm: 1-Bireyin özgür olmasını ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı, devletin bireyler, sınıflar ve uluslar arasındaki ekonomik ilişkilere karışmamasını isteyen siyasal ve ekonomik öğretidir. 2-Ferdi hürriyetleri konu alan ekonomik ve siyasi görüş. Liberal Demokrasi.

    Tulumbacı: Yangın tulumbalarını koşarak yangın yerine ulaştıran ve yangının söndürülmesi için çalışan görevliler.

    İttihat Ve Terakki Cemiyeti: .Abdülhamit'in Osmanlı Mebuslar Meclisi'ni dağıtmasından sonra uygulanmaya başladığı istibdat (baskı) yönetimine karşı 1889 yılında Osmanlı aydınlarınca kurulmuştur. Özellikle Harbiye ve Tıbbiye çevresinde örgütlenen dernek, 1908 yılında Makedonya Ayaklanması'nı düzenlemiştir. Ayaklanmanın hızla genişlemesi üzerine II.Abdülhamit meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kalmıştır. Bu gelişmeden sonra siyasal parti özelliğine kavuşmuş ve 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdıktan sonra Osmanlı siyasi hayatında belirleyici olmaya başlamışlardır. 14 Ocak 1913 'de düzenlenen Bab-ı Ali Baskını' yla tek başlarına iktidara gelmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin Almanya'nın denetimine girmesinde ve I. Dünya Savaşı'na katılmasında önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasından ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalanmasından sonra kendini dağıtan örgütün yöneticileri yurt dışına kaçmışlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü