Eğitim Sitesi

Hertzsprung-Russel (H-R) Diyagramı Nedir? Hertzsprung-Russel (H-R) Diyagramı Hakkında Kısaca Bilgi

Hertzsprung-Russel (H-R) Diyagramı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Hertzsprung-Russel (H-R) Diyagramı:

1- Yıldızların tayf türlerine, renklerine etkin sıcaklıklarına ve ışınım güçlerine göre sınıflandırılmasının grafikle gösterimi.

2- Yıldızların tayf türlerine (veya renklerine ve etkin sıcaklıklarına) ve ışınım güçlerine (veya salt parlalıklarına) göre sınıflandırılmasının grafik gösterimi. Bir yıldızın fiziksel özellikleri bu diyagramdaki konumuyla ilgilidir. Yıldız evrimi diyagramda konum değişimiyle belirlenebilir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Uydu Sinyalleri: Uzay araçlarının gönderdiği sinyalleri düzenleyen teknoloji daha sonra uydu televizyonlarındaki ses ve görüntü sinyallerinin düzenlenmesinde kullanılmaktadır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Gökküresi: Yer merkezli sonsuz yarıçaplı sanal küre. İç yüzü bizim için gökyüzü olarak kabul edilir.

    Haberleşme Uyduları: Haberleşme uyduları, radyo, televizyon ve telefon iletişiminin eş zamanlı yapılmasını sağlar. Uydulardan önce uzun mesafelere veri iletimi ya zor ya da imkânsızdır. Doğrusal yayılan işaretler, çok uzaklardaki bir varış noktasına ilerlerken Dünya'nın küresel yüzeyi boyunca kıvrılamaz. Ancak uydular yörüngelerinde olduklarından, iletilecek işaretler öncelikle uyduya gönderilir sonrasında ya başka bir uyduya yönlendirilir ya da doğrudan ulaşacağı bir noktaya gönderilir.

    Mor Ötesi: Dalga boyu mor renkli ışığınkinden daha kısa (yaklaşık 4000 A° dan küçük) olan ışık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü