Eğitim Sitesi

Görenek Nedir? Görenek Hakkında Kısaca Bilgi

Görenek Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Görenek:

Toplum davranışını düzenleyen, fakat uyulması için herhangi güçlü bir yaptırımı bulunmayan kurallar bütünü.

 

Tarih Terimi Olarak Görenek:

Bir şeyi, başka türlüsünü, daha kolayını, daha işe yararını, ya da yararlısını düşünmeksizin, atalardan dedelerden görülegeldiği gibi yapma alışkanlığına denir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Görenek:

Bir şeyi eskiden beri görüldüğü gibi yapma alışkanlığı, âdet, alışkı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Görenek:

En sade tanımıyla bir şeyi görüle geldiği gibi yapma alışkanlığı olan görenek, öteki sosyal alışkanlık gibi gerekli ve uygun görülenleri kapsar. Ama bunların mutlaka yerine getirilmesini istemez. Göreneğin örfe, âdet, geleneğe bakarak yaptırım gücü daha zayıftır. Misafire kahve ikram etme, sağ elle yemek yeme gibi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Görenek:

Bir şeyi eskiden beri görüldüğü gibi yapma alışkanlığı, âdet, alışkı.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Dinsel Bilgi: Özne (sübje) ile nesne (obje) arasındaki ilişkinin inanç, Tanrı, kutsal kitap ve din çerçevesinde kurulduğu bilgi, dinsel bilgidir.

    Ütopya: 1- Ütopya: Nesnel ve toplumsal yasalardan değil de, özgürlük-eşitlik-adalet gibi soyut ilkelerden hareket ederek türetilen ve gerçekleşmesi mümkün görülmeyen, başka bir deyişle "düş" olarak kalacak toplum biçimlerine denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilere oranla çok daha güzel, ideal, insana daha yakışır olacağını iddia eden ütopyalara iyi(beyaz) ütopya denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilerden çok daha kötü, korkunç, adaletsiz olacağını iddia eden ütopyalara ise kötü (kara, korku) ütopyaları denir. 2- Hayal ürünü, ideal toplum düzenlerini anlatan felsefe görüşleri. Gerçekleşmesi olanaklı olmayan düşünce ya da tasarı.

    Apriori: Deney öncesi. Başlangıçtan beri zihinde var olduğu savunulan bilginin niteliği. Hiçbir deneye dayanmadan ve sadece akıl yardımıyla elde edilen bilgi.(Alman düşünürü Kant'a göre bilgi edinmemizi sağlayan akıl kalıpları olan kategoriler aprioridir.)

    Bilişsel Çelişki: Aynı anda sahip olunan bilişlerin ya da bir biliş ile bir davranış arasındaki tutarsızlığın ortaya çıkardığı duygusal durum. Çökkünlüğün nedenlerinden biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü