Eğitim Sitesi

Genetik Nedir? Genetik Hakkında Kısaca Bilgi

Genetik Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Genetik:

Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler.

İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:

1-Bitki,hayvan ve insanlarda kalıtım olaylarını inceleyen biyoloji dalı

2-Kalıtım bilimi

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:

Kalıtım bilimi.

 

Biyoloji Terimi Olarak Genetik:

Belirli kalıtsal özelliklerin örüntüsünü inceleyen bilim dalı. Kalıtsal bilginin birimleri olan genlerin yapısının, işlevinin ve kalıtımının bilimsel olarak çalışılması.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Genetik:

1- Kalıtım birimi olan genlerin yapısını, görevini ve bir dölden diğerine nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalı, kalıtım bilimi.

2- Kalıtım bilimi.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Genetik:

İnsan, hayvan ve bitkilerde soya çekim, evrim ve değişim olaylarını inceleyen biyoloji dalı.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kalıtsal Hastalık: Yavrulara kalıtım yoluyla geçen hastalıklardır. Genelde kromozom yapısının ya da genlerin yapısının değişip, bozulmasıyla ortaya çıkar, öldürücü etkisi yoksa dölden döle aktarılır.

    Homozigot (Arı Döl): Bir karakteri belirleyen genlerin ikisi de baskın veya ikisi de çekinik ise buna homozigot (saf döl, arı döl) denir. UU, uu, BB, aa

    Kök Hücre: Kök hücreler, kendini yenileme özelliğine sahip olan farklılaşmamış hücrelerdir. Bu hücreler gerek vücut içinde gerekse laboratuvar ortamında bölünerek farklı hücre tiplerine dönüşebilirler. İnsanlardaki temel kök hücreleri üç çeşittir. 1- Yetişkin kök hücreleri, vücutta birçok doku ve organda bulunur. Bulundukları dokuda hasar olması durumunda bölünerek hasarı onarırlar. 2- Embriyonik kök hücreleri, embriyonun erken dönemlerinde elde edilen hücreler olup zamana bağlı olmaksızın çoğalırlar. Sürekli kendini yenileme ve tüm hücrelere dönüşebilme yetenekleri vardır. 3- Kordon kanından elde edilen kök hücreleri, uygun ortamlarda bekletilir. Bireyin ilerleyen yaşamında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılırlar.

    Süper Dişi: Dişi bireylerde fazladan bir X kromozomunun bulunması sonucu ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Süper dişiler XX yerine XXX genotipine sahiptir. Bu sendroma sahip bireyler genelde normal olup XX gonozomu taşıyan dişilerden ayırt edilemezler. Nadiren gelişmemiş ikincil özellikler, kısırlık ve zekâ geriliği görülebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü