Eğitim Sitesi

Gen-Kromozom Teorisi Nedir? Gen-Kromozom Teorisi Hakkında Kısaca Bilgi

Gen-Kromozom Teorisi Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Gen-Kromozom Teorisi:

1902 yılında Walter S.Sutton'ın yaptığı gözlemlere dayanarak oluşturduğu hipotezine göre, "Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş gerçek fiziksel birimlerdir. Bir özelliği oluşturan iki genin her biri bir kromozom çiftinin bir üyesi üzerinde bulunur." Sutton'ın ileri sürdüğü bu hipotez daha sonra farklı bilim insanlarının çalışmaları ile desteklenerek gen-kromozom teorisi adını almıştır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Resesif Gen: Resesif Gen: Çekinik genlerdir. Sadece homozigot oldukları durumda etkisini fenotipte gösterebilirler. Çekinik genler dominant geni simgeleyen harfin küçüğü ile gösterilir. Bezelyelerde beyaz çiçek rengi çekinik olup m harfi ile, buruşuk tohum şekli çekinik olup d harfi ile gösterilir.

    Eşey Kromozomları (Gonozomlar): Cinsiyeti belirleyen kromozomlardır. Genel olarak dişilerde XX, erkeklerde ise XY ile gösterilip bir çifttir. Dişilerde gonozomlar (XX) birbirleriyle tam homologtur. Erkeklerdeki gonozomlar (XY) ise birbirleriyle tam homolog değildir. Diploit canlılarda genel olarak bir çift gonozom bulunur.

    Dominant (Baskın, Basat) Gen: Fenotipte (kısaca dış görünüş denilebilir) özelliğini gösterebilen gen.

    Kalıtsal Karakterler: Genler üzerinde anne ve babadan yavruya aktarılan karakterlere kalıtsal karakterler denir(Dil yuvarlama, saç rengi, deri rengi, kan grubu, tavşan dudaklı olmak vb.). Karakter genleri eşeyli üremede anne ve babadan yavru bireylere eşit oranlarda(% 50) aktarılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü