Eğitim Sitesi

Fay Nedir? Fay Hakkında Kısaca Bilgi

Fay Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Fay:

1-Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir.
2-Yerkabuğunda depremler sonucunda ortaya çıkan kırık. Fay, ayrı zamanlarda sıkışıp sertleşmiş katmanların dikey doğrultuda yer değiştirirken kırılarak, kırılma düzlemi boyunca kayıp çökmeleriyle oluşur. Fayların uzunlukları kimi zaman kilometreleri bulur, kimi zamansa çok kısadır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fay:

Yer kabuğunda oluşan farklı seviyedeki tabakalar ve kırıklar.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fay:

Yer kırığı, yer çatlağı.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Fay:

Yer kabuğu hareketleri sonucu kabuğu meydana getiren tabakalarda oluşan kırıklar.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Fay:

Yer kabuğundaki gerilme veya sıkışmalar sonucunda tabakalarda, iki tarafın birbirine göre hareket etmesi biçiminde meydana gelen kırılma hattı.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Alacakaranlık: Gün bitimi ile gecenin başlangıcı arasındaki zaman.

    Volkanik Göller: Volkanik patlamalar ile oluşan çanaklardaki göllerdir. Krater gölü, kaldera gölü ya da maar gölü gibi çeşitleri vardır.

    Toprak Haritaları: Bir bölgenin toprak özellikleri ve dağılışları hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalardan, yetiştirilecek ürünlerin belirlenmesi, buna bağlı olarak topraklardan daha iyi verim alınabilmesi gibi bir çok konuda yararlanılır.

    Beşeri Coğrafya: Beşeri coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisini, insanın mekanda yaptığı değişiklikleri inceleyen bir coğrafya anabilim dalıdır. Beşeri coğrafyanın alt dalları nüfus coğrafyası, yerleşme coğrafyası, siyasi coğrafya, tarihî coğrafya, kültürel coğrafya, tarım coğrafyası, sanayi coğrafyası, enerji coğrafyası, ulaşım coğrafyası, ticaret coğrafyası, turizm coğrafyası ve sağlık coğrafyasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü