Eğitim Sitesi

Eşlik Nedir? Eşlik Hakkında Kısaca Bilgi

Eşlik Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Eşlik:

İnsan sesi ya da tek çalgı için yazılmış yapıtlarda, başlıca ses ya da seslere yardımcı durumda olan çalgı bölümü.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Eşlik:

Eş olma durumu.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Koma: 1- Makamsal müzikte bir tam sesin dokuzda biri. En küçük ses birimi. Mikro aralık. Bir tam sesin dokuzda biri değerinde çok küçük aralık. Komma (Yun.). 2- İki tam ses arasındaki dokuz küçük sesin her birine verilen isimdir. 3- Eski Yunanlarda, eşit olmayan iki ses arasında kulakla seçilebilecek en küçük aralık.

    Pasakalya: İspanyol kökenli, üç vuruşlu eski bir dans. Ana tema, çeşitlenme sırasında hiçbir değişim göstermez. Passacaglia (İt.).

    Bas: En pes(kalın) erkek sesi. (Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma operasındaki Osmin gibi.) Basso Cantante: Yüksek ve lirik karakterdeki bas ses. (Don Carlo'daki Kral Philip gibi.) Basso Buffo: Gülünçlü özelliğe sahip, cambazlık yapabilen kıvrak bas ses. (Sevil Berberi'ndeki Dr. Bartolo gibi.) Basso Profondo: Derin bir sonoritesi olan, güçlü ve en kalın bas ses. Ağırbaşlı ve soylu nitelik taşır. (Tristan ve Isolde'deki Kral Mark gibi.)

    Postlude (Fr.): Son söz kısmı. Yapıtın ya da bölümün sonunda, ortaya çıkan müziğin özetini genel çizgilerle duyuran sonuç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü