Eğitim Sitesi

Ekspresyonizm Nedir? Ekspresyonizm Hakkında Kısaca Bilgi

Ekspresyonizm Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Anlatımcılık. Dışavurumculuk. Expressionnisme (Fr.).

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ekspresyonizm:

1910-1930 yılları arasında Almanya'da gelişen, sanat ve mimarlık akımı, anlatımcılık. Alman mimari geleneğinin anıtsal biçimlerinden ve simgesel gücünden yararlanır. Klasik biçimlerden uzaklaşma, buna karşılık lirizm, kendiliğinden oluşum ve simgesel yaklaşım görülür.

 

Sanat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Tefrik: Anlamla ilgili sanatlardandır. Aynı çeşide giren iki şey arasına, birbirine aykırı taraflar (tebâyün) sokularak bir farklılık meydana getirilmesidir. Örnek: Budur farkı gönül mahşer rûz-ı hicrândan Kim ol cânım verir cisme bu cismi ayırır cândan Ortak çeşit gün, aykırı taraflar ise cisme can verme, cisimden canı ayırmadır.

    Orta Oyunu: Sahne olarak kabul edilen ve etrafı seyircilerle kuşatılmış bir alanda, belirli bir konu doğrultusunda fakat yazılı bir metne bağlı kalınmaksızın, dekorsuz, suflörsüz ve karşılıklı konuşmaya dayanan halk tiyatrosu.

    Enelhak: "Ben Tanrı'yım" anlamına gelen Enelhak, evrendeki tüm varlıkların bir ve bütün olduğuna inananların, Tanrı'yı gönüllerinde, kendi benliklerini de duyumsayanların, özellikle tasavvuf uluların kullandığı bir sözcüktür.

    Beyit: 1. Aynı ölçü ile yazılan ve anlamca birbirine bağlı olan iki dizelik Divan şiiri birimine verilen ad. 2. Anlam bakımından birbirine bağlı iki dizeden oluşmuş şiir parçası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü