Eğitim Sitesi

Daire Nedir? Daire Hakkında Kısaca Bilgi

Daire Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Daire:

Yapılarda aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlerden her birine denir.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Daire:

Çember ile, çemberin iç bölgesinin birleşimine daire denir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Daire:

Bir apartman içinde yer alan, birden fazla konuttan her biri. Yapılarda aynı çatı altında birden fazla yapılan bölümlerden her birine denir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Daire:

Bir çemberin içinde kalan düzlem parçası.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Tapu: Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de denmektedir. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenir.

    Mütekabiliyet: Karşlıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye’deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir. Bir yabancı uyruklunun Türkiye’de bir tapu işlemi yaptırabilmesi için onun ülkesinde Türklerin de aynı tapu işlemini yaptırabiliyor olması gerekir.

    Kesinleşme Şerhi: Mahkeme ilamlarının tapu sicilinde infaz edilebilmesi için aranan bir şerhtir. Bu şerh ilamın kesinleştiğini belirtir nitelikte kararın altına not düşülerek yazılır. Mahkeme başkanı veya hâkimi tarafından imzalı ve mühürlü olması gerekir. Kadastro tespitlerinin kesinleşmesi: Kadastro tahdit ve tespitleri 30 gün süreyle askı ilanına çıkarılır. 30 günlük süre geçtikten sonra dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir. Kesinleşen tutanaklar kadastro müdürü tarafından onaylanarak tapu kütüğüne tescil edilir.

    Temyiz: Bir mahkeme kararının bir üst mahkeme tarafından incelenmesinin istenmesi. Mahkeme kararına dilekçe ile süresinde itiraz edilirse bu karar Yargıtay'ca temyiz yolu ile incelenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü