Eğitim Sitesi

Mütekabiliyet Nedir? Mütekabiliyet Hakkında Kısaca Bilgi

Mütekabiliyet Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mütekabiliyet:

Karşlıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye’deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir. Bir yabancı uyruklunun Türkiye’de bir tapu işlemi yaptırabilmesi için onun ülkesinde Türklerin de aynı tapu işlemini yaptırabiliyor olması gerekir.

 

Hukuk Terimi Olarak Mütekabiliyet:

karşılıklılık

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Mütekabiliyet:

Karşılıklılık. Mukabele-i Bilmisil Kanuna göre mütekabiliyet ilkesi: Yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına olumlu veya olumsuz nasıl bir uygulama yapılıyor ise o ülkenin Türkiye'deki vatandaşlarına aynı uygulamanın yapılması ilkesidir.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Stüdyo: Aynı zamanda oturma, yatma ve yemek için kullanılan oda.

    Apostille: 5 Ekim 1961 tarihinde La Haye sözleşmesine katılan ülkelerden birisi yetkili makamı tarafından belgenin düzenlendiği anlamına gelir. Vekâletname, yetki belgesi ve diğer belgeler üzerinde “Apostille (Convention de La Haye du Octobre 1961)” ibaresi varsa o yerdeki Türk konsolosluğu tasdikine gerek olmadan belge Türkiye’de geçerli kabul edilir.

    Plan: Belli bir yerin bir ölçekte kuşbakışı çizimidir.

    İfraz: 1. Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesidir. 2. Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü