Eğitim Sitesi

Cunda Yelkeni Bastonu Nedir? Cunda Yelkeni Bastonu Hakkında Kısaca Bilgi

Cunda Yelkeni Bastonu Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Cunda Yelkeni Bastonu:

Cunda yelkenlerinin açılması için Trinket, Mayıstra, Foa ve Gabya serenlerinin üzerinden dışa doğru sürülen bastonlar. 

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Kalçete: Ayak paleti, paspas yapmak için eski halat liflerinden yapılan mürnellerin saç örgüsü şeklinde örülmesi suretiyle yapılan palet.

    Kana Rakamları: 1- Bir gemi teknesinin ne kadar su çektiğini (suya battığını) öğrenmemize yarayan, her iki bordada baş, vasat ve kıç taraflardaki rakamlardır. "Draft rakamları " da denilir Kana rakamlarından draftın nasıl okunacağı bilinmelidir; İskele tarafta metrik birime göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası düşey boşluklar 10 cm, Sancak tarafta (Romen rakamlarıyla) kadem (fit) birimine göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası 6 pustur (inçtir). 2- Gemilerin çektikleri su derinliğini göstermek için baş ve kıç dikmeler hizasına sancak ve iskele taraflara desimetre veya feet cinsinden çizilmiş rakamlar. (Romen ve italik) 

    Trim: 1- Geminin baş draftıyla- kıç draftı arasındaki fark.(geminin başa veya kıça eğik olması) 2- Ayar, akord. Yelken trimi: Yelken donatım-ayarı, Yelken-rüzgar açı ayarı.

    Baba: 1- Deniz aracından sahile veya diğer bir gemiye verilen halatların bağlanması için dikine ve yan yana yapılmış demir veya ağaç kısa sütunlardır. 2- Halat volta etmek için ağaç veya maden yapılmış silindirik biçimli, başlıklı veya halatların kurtulmaması için çıkıntılı güverte veya rıhtıma bağlanan sabit gereç.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü