Eğitim Sitesi

Çifte Düyek Nedir? Çifte Düyek Hakkında Kısaca Bilgi

Çifte Düyek Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Çifte Düyek:

Türk müziğinde kullanılan on altı zamanlı bir usul.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Ballad: 12. Yüzyılda Güney İtalya halkının söylediği kısa dans şarkısı.Daha sonra, ballad, dans ile bağlılığını kaybetmiş, romantik yüzyılda Chopin, Liszt, Brahms gibi besteciler piyano için balladlar yazmışlardır. Bugün bu terim özellikle halk müziğinde, aşk şarkıları için kullanılır.

    Katakomb: Üstü kapalı, dar, uzun ve karmaşık geçitlerden oluşan, mezarların bulunduğu yeraltı şehirlerine verilen isim.

    Kanun: Kanun'u aslen bir Türk olan ve Türkistan'ın Farab kasabasında doğan (870-950) zamanının büyük filozofu ve musiki bilgini olarak tanınan Farabi'nin icat ettiğini birçok kaynaklar belirtmektedir. Kanunda teller her ses için üçerli olarak 24-25 ses sıralanır. Toplam olarak 72 ile 75 tel takılır. Kanun her iki elin işaret parmaklarına takılan özel yüksüklere tutturulmuş 'BAĞA' mızraplarla tellere vurularak çalınır.kanunda 3.5 oktav ses aralığı vardır.

    İlave Çizgi: Porteye sımayan notaları yazmak için kullanılan işaretlerdir. Portenin çizgi ve aralıklarına ancak dokuz nota yazılır. Portenin birinci çizgisinin altına bir nota, beşinci çizgisinin üstüne bir nota yazıldığı zaman porteye sığdırılan nota sayısı 11'e çıkar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü