Eğitim Sitesi

Alçaltma Nedir? Alçaltma Hakkında Kısaca Bilgi

Alçaltma Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Alçaltma:

Kişi alçaltması, masa alçaltması da kullanılır. Küçük yüzeyli bir inip kalkan elemandır ki şahısları, küçük dekor parçalarını veya mobilyaları yükseltip, alçaltmak için kullanılır. Alçaltmanın üst parçası olan alçaltma tablosu ya sahne zemininin bir parçasını teşkil eder ya da bunun altında hazır bulunur. Bu işlem sırasında zeminde oluşan açıklık sahne zemininin altına kayarak yukarı hareket etmeden biraz önce açılan bir sürgüyle kapatılır.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    İçbükey Mercek: Iraksak(uzaklaştırıcı) mercek; bakılan birşey olduğundan küçük görünür.

    Eşzamanlı Sahne: İlk kez Orta Cağ'ın dinsel oyunlarıyla ortaya cıkan ,seyirciye göre solda cennet,sağda cehennem olmak üzere,bu iki kavram arasındaki yerleri (kilise,tapınak,ermişlerin yeri vb.) aynı oyun alanı uzerinde,yerleşik biçimde kapsayan sahne türü.

    Hipokritos: Eski Yunanca'da hypokritos anlamına gelir.İ.Ö. 534'te Thespis'in koro içinden birini ayırıp korobaşı durumuna getirmesiyle birinci oyuncu doğmuştur.Bu oyuncu koronun söylediklerine karşılık verdiğinden,ona hypokritos denilirdi.

    Curcuna: 1- Orta Oyun'un başlangıcında ya da bu oyundan bağımsız olarak ortaya çıkan o gün oynayacak olan tiplerin müzik eşligindeki dansları. 2- Soytarıların açık saçık hareketlerle gülünç danslar yaptikları gösteri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü