Eğitim Sitesi

Airy Disk Parlaklık Faktörü Nedir? Airy Disk Parlaklık Faktörü Hakkında Kısaca Bilgi

Airy Disk Parlaklık Faktörü Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Airy Disk Parlaklık Faktörü:

Yıldızlar dünyadan çok uzakta oldukları için teleskopla bakıldığında disk şeklinde değil, nokta şeklinde görünürler. Ancak yıldızın görüntüsünü çok fazla büyütürsek teleskoptan kaynaklanan disk şeklinde bir görüntü belirir. Yani yıldız teleskobun görüş alanının merkezinde olduğunda, yıldızın bu büyütülmüş görüntüsünde iki şey göze çarpmaktadır : Birincisi Airy Disk adıyla bilinen parlak bir merkezi alan, ikincisi ise Kırınım halkaları adıyla bilinen bir halka veya sönük halkalar serisidir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Altkavuşma Konumu: İç gezegenlerin, Yer-gezegen-Güneş olmak üzere, aynı doğrultuya gelmesi.

    Kuyrukluyıldız: Kaya, toz ve katılaşmış gazdan oluşan ve Güneş'e yaklaştıklarında ısınarak gaz ve tozdan kuyruğu oluşan gökcisimleri.

    Galaksi (Gökada): 1- Kütlesi Güneş'in kütlesinin yüz milyon katından bir milyar katına kadar olabilen dev yıldız sistemleri, örneğin Samanyolu. Gökadalar şekillerine göre elips biçimli gökadalar, sarmal ve düzensiz gökadalar olmak üç grupta toplanırlar. 2- Milyonlarca yıldızdan oluşmuş yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, samalyolu gibi bağımsız uzay adası.

    Güneş Rüzgârı: Güneş'ten dışarı salınan genelde elektrik yüklü parçacıklardan oluşan rüzgâr.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü