Eğitim Sitesi

Yerleşme Tabanı Nedir? Yerleşme Tabanı Hakkında Kısaca Bilgi

Yerleşme Tabanı Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Yerleşme Tabanı:

Yaşama tabanı ismi de verilebilir. Herhangi bir dönemde insanların üzerinde etkinliklerini sürdürdükleri taban seviyesidir. Bozulmamış bir kontekst'te ele geçen tabanların üzerindeki buluntuların incelenmesinden, o tabanın son kullanıldığı devre ait zengin bilgiler ortaya çıkarılabilir. (İng. Living Floor)

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Magnat: Latince 'magnatus' (=seçkin kişi) kelimesinden gelmektedir. Sözlük anlamıyla, Macaristan ve Polonya'da baronlar, sarayda görevli kontesler, danışmanlar vb. gibi başlıca saray görevlilerine verilen addır. Sonraları toprak sahibi tüm soyluları kapsayan bir ünvan halini almıştır. Burada, Bizans Sarayı çevresinde toplanan bir tür toprak ağalığı sistemini belirtmek için kullanılmıştır.

    Mukarnas: Kademeli olarak taşmalar yapacak biçimde, aşırtmalı olarak yanyana ve üst üste gelen, üç boyutlu görünüm veren bir geçiş ve dolgu öğesi. Petek biçimi bir görüntü ile yarım kubbelerin içini dolgulayan İslam sanatı öğesi. (Sarkıtlı olanlarına istalaktit denilir).

    Orthostat: Alt duvar sıralarını oluşturan büyük taş bloklar.

    Atrium: 1- Antik Roma konutlarında evin bir bölümünü oluşturan, etrafı sütunlarla çevrili avlu. 2- Bir Bizans kilisesine giriş avlusu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü