Eğitim Sitesi

Yemin Nedir? Yemin Hakkında Kısaca Bilgi

Yemin Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yemin:

Bkz. Andiçme

 

Hukuk Terimi Olarak Yemin:

Tanıkların veya tarafların doğru söylediğine ilişkin bağlayıcı metni tekrarlamaları.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Yemin:

Bir haberi yahut bir işi yapma veya yapmama huşusundaki azmi, iddiayı (sözü); vallahi, tallahi şeklinde, Allahü teâlânın ism-i şerîfini anarak veya dinin izin verdiği sözlerle kuvvetlendirmek.

 

    Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

    Soru: Bir milletvekilinin, kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile hükûmet adına sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılmak üzere Başbakan veya bir bakandan açık ve belli konular hakkında bilgi istemesidir.

    Meclisten Geçici Olarak Çıkarma Cezası: Bakanlar Kurulu üyelerine ve milletvekillerine uygulanan disiplin cezalarından biridir. Bu ceza, Başkan’ın teklifi üzerine Genel Kurulca görüşmesiz işaret oyu ile kararlaştırılır. Hakkında bu ceza önerilen milletvekili, bizzat veya bir başka milletvekili aracılığıyla savunma yapabilir. Meclisten geçici olarak çıkarma cezası, en çok üç birleşim için verilir. Bu ceza, derhâl yerine getirilir. Bu cezaya uğrayan milletvekili, cezasının yerine getirilmesine karşı gelirse Başkan, oturumu kapatarak idare amirlerinden o milletvekilinin salondan çıkartılmasını ister. Bu milletvekili, cezası süresince Genel Kurul, komisyon, Başkanlık Divanı ve Danışma Kurulu çalışmalarına katılamaz. Ceza, tutanak özetine geçirilir. Geçici olarak Meclisten çıkarma cezası alan milletvekili izin alıp kürsüden açıkça af dilerse Meclise girme hakkını kazanır.

    Dibace: Bkz. Başlangıç kısmı

    Gürültü Ve Kavga: Milletvekillerinin, Genel Kurul ve komisyon görüşmelerinde çalışma düzeninin bozulmasını netice veren davranışlarıdır. Birleşimi yöneten başkan, bu durumlarda önce ara verir, buna rağmen düzen sağlanamazsa birleşimi kapatır. Mecliste gürültü ve kavgaya sebep olmak, kınama cezasını gerektirir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü