Eğitim Sitesi

Birleşik Cümleler Nedir? Birleşik Cümleler Hakkında Kısaca Bilgi

Birleşik Cümleler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Birleşik Cümleler:

İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile, temel cümleyi anlam ve görev bakımından tamamlayan, yüklemi çekimli fiil olan ve değişik yapı özelliklerine sahip bulunan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşmuş cümle türü: Ara sıra, ahiretten haber gelseydi, ölüm bu kadar müthiş olmayacaktı. (Y.K.Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s.46)

Birleşik cümlenin ki'li birleşik cümle, iç içe birleşik cümle ve şartlı birleşik cümle gibi türleri vardır.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Gelecek Zaman: İşin anlatıştan sonra yapılacağını bildiren zaman."-acak" ekiyle yapılır.

    Belirsiz Geçmiş Zaman: Miş'li geçmiş zaman. Duyulan geçmiş zaman ya da öğrenilen geçmiş zaman da denir, işin anlatıştan önce yapıldığını bildiren zaman."-miş"ekiyle yapılır. İş, başkasından duyulmuştur.

    Birleşik Cümle: 1- Temel cümlenin bir öğesi durumunda bulunan yan cümlecikten oluşan cümlelerdir. Bu cümlelerde tek yüklem bulunur. 2- İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile, temel cümleyi anlam ve görev bakımından tamamlayan, yüklemi çekimli olan ve değişik yapı özelliklerine sahip bulunan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşmuş cümle türü.

    Ses: 1. Ses organlarının bir hareketiyle oluşan ve duyulabilen hava titreşimlerine ses denir. 2. Akciğerlerdeki havanın gırtlaktaki ses tellerine çarparak meydana getirdiği titreşimlere ses denir. 3. Ciğerlerden gelen havanın ses yolunun herhangi bir noktasındaki boğumlanmasıyla oluşan ve yayılan kulakta, bir ünlü olarak veya bir ünlü ile birlikte algılanan titreşim: a, m, n, y, s.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü