Eğitim Sitesi

Azotlu Organik Baz Nedir? Azotlu Organik Baz Hakkında Kısaca Bilgi

Azotlu Organik Baz Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Azotlu Organik Baz:

Nükleotitlerde 5 çeşit azotlu organik baz bulunabilir. Bunlar
• Adenin(A)
• Guanin(G)
• Sitozin(C)
• Timin(T)
• Urasil(U)

Azotlu organik bazlardan Adenin ve Guanine taşıdıkları iki halkadan dolayı pürin; Sitozin, Timin ve Urasil'e ise taşıdıkları tek halkadan dolayı pirimidin adı verilir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Kontraktil Koful: Tatlı sularda yaşayan bir hücrelilerde, açılıp büzülerek, içeri giren fazla suyu hücre dışına atmada görevli olan organel. Vurgan koful da denir. - Tatlı sularda yaşayan bazı tek hücreli canlılarda (protista) bulunur. - Enerji (ATP) harcayarak çalışır.

    İnversiyon: Kromozomdan kopan bir parçanın 180⁰ ters dönerek tekrar aynı kromozoma bağlanması şeklinde görülen kromozom anomalilerine inversiyon denir.

    Kökçük: Kara yosunlarında olduğu gibi, ilkel bitkilerde bulunan, tek ya da çok hücreden oluşmuş, kök görevini yapan basit yapılar. Rizoit

    Yapay Sınıflandırma: 1. Canlıların sadece duyu organları kullanılarak dış görünüşlerine ve yaşadıkları çevreye göre sınıflandırılmasına yapay (ampirik) sınıflandırma denir. 2. Sistematik bilimi ile uğraşan bilim insanları, Aristo'nun doku ve organların görevlerini (analojilerini) dikkate alarak yaptığı bu sınıflandırma yöntemini yapay (suni=ampirik) sınıflandırma olarak adlandırmaktadır. Yapay sınıflandırmada analog organlar dikkate alınır. Embriyolojik ve filogenetik kökenleri farklı, görevleri aynı olan organlara analog organ denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü