Eğitim Sitesi

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü

Travma

1- Bir doku veya organın dıştan gelen bir darbe ile yapısının veya biçiminin bozulması sonucu oluşan yara. Psikolojide ise canlı üzerinde bedenen ve ruhen önemli etki ve iz bırakan durum.

2- Bir doku veya organın yapısını, biçimini bozan ve dıştan mekanik bir tepki sonucu oluşan yerel yara.

Tremor

İrade dışı titremelere verilen addır. Örneğin, Hipertiroidi (Tiroid bezinin fazla çalışması) adı verilen rahatsızlıkta ellerde görülen ince amplitüdlü titremelere tremor adı verildiği gibi, Parkinson da görülen kaba ve büyük amplitüdlü titremelere de tremor denir.

Trigliserid

Trigliserid, besinlerden alınan enerjinin vücudumuzdaki hücrelere taşınmasında görevli kolesterol benzeri bir yağdır. Yüksek trigliserid seviyesi, yüksek kalp hastalığı riski anlamına gelir. HDL, trigliserid ile yakından ilgilidir. Trigliserid seviyesi yüksek olan insanlarda, HDL seviyesinin düşük ve kandaki pıhtılaşma oranının ise yüksek olduğu görülür. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucu; HDL ve trigliserid seviyelerinin birbirlerine olan etkileri incelenmiş ve araştırma sonucuna göre, tek başına trigliserid seviyesinin yüksek oluşunun, kalp krizi riskini üç kat artırdığı tespit edilmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran arttıkça kalp krizine yakalanma oranının 16 katına kadar çıktığı da gözlemlenmiş. HDL ve trigliserid arasındaki oran, hayati önem taşıdığından mutlaka dikkate alınması gerekir. HDL ve trigliserid arasındaki oran 2 olmalıdır. (Bu oranı, trigliseridi HDL seviyesine bölerek bulabilirsiniz.)

Trombosit

Kan hücrelerinin en küçüğü (pulcuk, ing: platelet:) Bir yerimiz kesildiğinde pıhtı tıkacı yaparak kanamanın durmasını sağlarlar. Elektronik kan sayımı cihazlarının çıktılarında "PLT" ya da "PLATELETS" şeklinde belirtilir.

Tromboz

Kan damarlarının pıhtı veya ateron (kolesterol) plakları oluşarak tıkanmasıdır.

Tropizm-Organotropizm

Bazı enfeksiyon etkenleri vücuda hangi yolla girerse girsin belli organlara ulaşıp orada hastalık yapar. Enfeksiyon etkenlerinin belli bir organ seçmelerine tropizm-organotropizm (organ seçme) denir. Örneğin, hangi yolla girerse girsin hepatit etkeninin karaciğerde; kuduz etkeninin beyinde hastalık yapması gibi.

TSH

Tiroid hastalıklarının tespitinde kullanılır.

Turnike

1- Bir uzvun büyük atardamarını sıkarak kanamayı durdurmaya yarayan alet.

2- Boğucu sargı.

Turnuva

Oyuncu veya takımlar arasında sırayla yapılan yarışma dizisi.

Tüm Batın US

Karın içi organlarda (böbrek, karaciğer, safra kesesi, pankreas, yumurtalıklar, rahim, prostat) oluşabilecek hastalıkların tespitinde kullanılır.

Ula

Diş eti

Ulalgia

Dişetinde duyulan ağrı.

Ulcus

Deri ya da mukoza üzerinde gelişerek altındaki dokularıda etkileyen açık yara.

Ulna

Önkolun iki kemiğinden içte (serçe parmağı tarafında) bulunanıdır.

Ultrason

İnsan kulağının işitemeyeceği yüksek frekanslı ses dalgalarından faydalanarak görüntüleme sağlayabilen bir tıbbi teşhis yöntemi.

Ultrasonografi

Ultra-ses kullanılarak elde edilen görüntüler. Bir çok hastalığın ön teşhisinde kullanılan, ancak daha çok karın organları gibi ses dalgalarının kolayca geçebileceği konumdaki organların tetkikinde etkili bir inceleme yöntemidir.

Yüksek frekanslı ses titreşimiyle görüntü ortaya koyabilen cihaz.

Ultrasound

İnsan kulağının duyamıyacağı kadar yüksek frekanslı ses dalgaları. Ultra-ses.

Ultraviole

Dalga boyu 2000-4000 arası olan mor ötesi ışınlar.

Uriner İnkontinans

İstemsiz idrar kaçırma.

Uterus

Rahim, döl yatağı.

Diğer Sağlık-Tıp Terimleri

İlk Sayfa ... 68 69 [70]71 72 ... Son Sayfa

Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 1477

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa