Eğitim Sitesi

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü

Tartarik asit

Pastacılıkta, kumaş basmacılığında, bazı içkilerin hazırlanmasında, fotoğrafçılıkta kullanılan, izomerli kristal organik bileşik (C4H6O6).

Tek Ayak

Fotoğraf makinesinin üzerine takıldığı tek bir çubuktan oluşan ayak düzeneğidir. Üç ayağa (tripod) göre taşıma kolaylığı sağlamasına rağmen, makinenin hala el ile tutuluyor olması nedeniyle sallantı sorunu tam olarak giderilemez. Ancak üç ayağın kullanımının zamanlama veya fiziki nedenlerle mümkün olmadığı yerlerde gereklidir.

Tek banyo (monobath)

S-B filmlerde hem geliştirme hem de saptama işlemlerinin aynı anda yapıldığı banyo türüdür. Çabuk ve kolay bir yöntem olmakla birlikte, geliştirme işleminin kontrol dışına çıkması nedeniyle pek yaygın olarak kullanılamamaktadır.

Tek Objektifli Refleks (SLR)

Günümüzde en yaygın kullanılan fotoğraf makineleridir. Bu tür makinelerde, objektif ve duyarkat (film ya da algılayıcı) aynı düzlemde olduklarından ve objektifin yakaladığı görüntü bir penta prizma yardımı ile bakaç'a (vizör'e) doğrudan aktarıldığından bakaç'tan görülen görüntü ile duyarkat üzerinde elde edilen görüntü bire bir aynıdır. (Single Lens Reflex - SLR)

Tek renkli

Belirli bir dalga boyunda olan ışık, tek renk, monokromatik.

Tele

Uzakta olan konuların büyültülerek gösterildiği objektiflerin dar açılı (büyük odak uzaklıklı) olanları için kullanılan bir terim.

Tele Metreli Makineler

Görüntünün film düzlemi üzerine aktarıldığı objektiften ayrı olarak, gözün görüntüyü yakalaması için farklı bir basit merceğin kullanıldığı makinelerdir. Tek mercekli refleks makinelere göre, film düzlemi üzerindeki görüntü ile gözün gördüğü görüntü arasında farklılık (paralaks hatası) olması nedeniyle dezavantajlıdırlar.

Telekonvertör

Fotoğraf makinesi ile objektif arasına yerleştirilerek odak uzaklığını artıran optik aksesuar. Günümüzde en yaygın olarak 2x ve 1.4x kullanılmaktadır.

Fotoğrafı çekilecek konuyu 1.4 katından 2 katına kadar büyültebilen ve fotoğraf makinesinin gövdesi ile objektif arasına takılan bir optik araç.

Telemetre

Objenin fotoğraf makinesine olan uzaklığını İki farklı pozisyondan görüntüsünü alarak belirleyen sistemdir. Obje net değilken her iki görüntü de vizörden görülebilir, netleme yapıldığında ise iki görüntü üst üste binerek tek görüntüymüş gibi net olarak görünür. (Bu kavram gerçek anlamda telemetreli vizörü olmayan kompakt makineler için de kullanılmaktadır)

Telemetreli makineler

Görüntünün film düzlemi üzerine aktarıldığı objektiften ayrı olarak, gözün görüntüyü yakalaması için farklı bir basit merceğin kullanıldığı makinelerdir. Tek mercekli yansıtmalı makinelere göre, duyarkat (film ya da algılayıcı) düzlemi üzerindeki görüntü ile gözün gördüğü görüntü arasında farklılık (paralaks hatası) olması nedeniyle dezavantajlıdırlar.

Teleobjektif

Standart objektiflerden daha büyük odak uzaklığına sahip objektiftir. 35mm formatında, 65mm'den büyük odak uzaklığına sahip objektifler teleobjektif olarak adlandırılır.

Telephoto

Zoom objektiflerde objektifin kapasitesine göre en dar açıya geldiği zamanları veya bu hale kamerayı getirme moduna ya da bu tür çekime olanak sağlayan profesyonel kameraların harici objektif tiplerini ifade eder. Mesela 35-115 mm lik optik bir zoom objektifin en tele yani en dar açı kısmı 115 mm lik kısmıdır.

Ters Kare Kuralı

Obje ile ışık kaynağının (örneğin flaş) arasındaki mesafenin iki katına çıkarılması halinde, objeye ulaşan flaş ışığı miktarı ilk durumun yalnızca dörtte biri olacaktır.

Test baskı

Agrandisörde negatif görüntüyü fotoğraf kâğıdına basarken aynı fotoğraf kağıdı üzerine yan yana farklı pozlama sürelerinde olan birden çok baskı yapmak.

Test şeridi (test strip)

Fotoğraf baskısı işleminde sınama yanılma yöntemiyle doğru pozla dengesinin saptanmasında kullanılan yöntem.

TFT (Thin Film Transistor)

Yüksek çözünürlüklü renkli LCD ekran teknolojisini ifade eder.

TIFF

(Tagged Image File Format) İmaj programları kullanılarak bilgisayarların büyük bölümünde okunabilen bir dijital dosya türüdür. 16,8 milyon rengi desteklediğinden fotoğraf için çok uygundur. TIFF dosyalarını "kayıpsız sıkıştırma" ile görüntü kalitesini düşürmeden sıkıştırmak mümkündür.

TIFF (Tagged Image File Format)

1- TIFF, birçok farklı özelliği bünyesinde barındıran bir biçimdir. Fotoğraf makinelerinde bazen kullanıldığını görebilirsiniz. Özelliği hem EXIF verisini barındırması hem de gerektiğinde kayıpsız şekilde fotoğrafları kaydetmesidir.

2- Sıkıştırma yapmadan çekim imkanı sağlayan bir resim formatıdır. Sıkıştırma yapmadan dosya oluşturur ama çok yer kapladığından resim çekim sırasında işlem zamanı biraz daha uzun olur.

Tırnaklı Objektif Bağlantısı

Değiştirilebilir objektiflere sahip fotoğraf makinelerinde objektifleri makine gövdesine bağlayarak kilitleyen sistem.

Tilt

Fotoğraf makinesinin dikey hareketi.

Diğer Fotoğrafçılık Terimleri

İlk Sayfa ... 27 28 [29]30 31 ... Son Sayfa

Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 672

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa