Eğitim Sitesi

Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü

Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü

Teslim Karşılığı Ödeme Prensibi

Organize bir borsa dışında yapılan işlemleri kapsayan gevşek ve gayriresmi nitelikteki borsa dışı piyasalardır.

Teşebbüs Sermayesi

Yeni ve olasılıkla da riski yüksek bir teşebbüse yapılan yatırım.

Tevkifat(Stopaj)

Gelir Vergisi Yasasının 94. maddesinde sayılan gelir türleri üzerinden, yasa maddesinde yer alan ve Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş oranlarda yapılan kesinti, gelir vergisi tevkifatı olarak adlandırılır.

Tezgâh Üstü Piyasa (Over The Counter-OTC)

Borsa dışı yapılan tüm işlemlere verilen genel ad. Değerli evrakların ticaretinin yapıldığı standardize edilmemiş piyasalardır.

Tezgah Üstü Piyasalar

1-(Over the Counter "OTC") Organize olmayan, belli bir yapı altında toplanmayan piyasalardır. İşlemler taraflar arasında karşılıklı anlaşma yoluyla gerçekleştirilir.
2-Alıcıları önceden belli olan veya olmayan, belli bir miktarın üzerindeki hisse senedi işlemlerinin Borsa'da güven ve şeffaflık ortamında organize bir piyasada gerçekleşmesini sağlayan pazardır.

Tezgahüstü Piyasalar

Organize olmayan, belirli bir yapı altında toplanmayan piyasalardır. İşlemler taraflar arasında karşılıklı anlaşma yoluyla gerçekleştirilir. (Over the Counter - OTC)

Tezgahüstü Türev Piyasalar

İşlem koşulları sözleşmeye taraf olan kişilerce esnek bir biçimde belirlenebilen türev ürünlerin alınıp satıldığı piyasadır. Alım satım işlemleri borsalar gibi organize platformlarda gerçekleştirilmediği için tezgahüstü piyasa sınıfında tanımlanmaktadır. (Over the Counter "OTC" Derivatives Markets)

Ticaret Açığı

Bir ülke ithalatında ihracatı aşan miktar.

Ticaret Bankaları

Genellikle mevduat toplayarak, 1 yıla kadar olan kısa vadeli işlemlerle ticaret ve üretimi finanse eden bankalar.

Ticaret Bankası

Genellikle şirketlerin ya da belediyelerin hisse senedi ve bono satışlarıyla ilgilenen komisyoncu şirketler benzeri yatırım bankalarının aksine, bireylere ve işletmelere çek hesabı, tasarruf hesabı, vadeli hesap gibi mevduat hizmetleri sunan ve kredi sağlayan banka.

Ticaret Dengesi

Bir ülkenin ödemeler dengesinde belirli bir dönemdeki ithalat ve ihracata, yani mal ve hizmet ticaretine ilişkin bölüm. Mal ihracatı ithalatı aşarsa ticaret dengesinin "olumlu", ithalat ihracatı aşarsa "olumsuz" olduğu söylenir.

Ticaret Fazlası

Bir ülke ihracatında ithalatı aşan miktar.

Ticarî Kredi

Ticarî işle uğraşan kişilere, ticarî işleri dolayısıyla açılan kredi.

Toplumsal Düzenleme

Şirketleri çevreyi kirletmek ya da işçileri tehlikeli koşullar altında çalıştırmak gibi zararlı faaliyette bulunmaktan caydırmak ya da bunları yasaklamak veya toplumsal açıdan yararlı olduğu düşünülen davranışları teşvik etmek amacıyla hükümet tarafından uygulanan sınırlamalar.

Toptan Eşya Fiyatları Endeksi(TEFE)

Bir ekonomideki genel fiyat düzeyini ve paranın satın alma gücündeki değişimleri belirlemek için seçilmiş malların toptan fiyatları izlenerek düzenlenen endekstir.

Toptan Satışlar Pazarı

Tahvil ve Bono Piyasası'nda işlem yapabilme limiti içerisindeki her bir kademedir.

Toptancı Bankacılık

Bankaların doğrudan doğruya veya İnterbank aracılığıyla diğer bankalar ve malî kuruluşlar ile yaptıkları büyük hacimli işlemler.

Tranş

Tüketici fiyat endeksi.

Tutsat

(Türk Dil Kurumunun İktisat Terimleri Sözlüğü'nde 'Mortgage'ın Türkçe karşılığı olarak yer alan ifade) Banka veya benzer bir finans kuruluşu tarafından konut, arsa gibi taşınmaz mallar üzerinden gerçekleştirilecek ipotek karşılığında uzun vadeli konut kredilerinin kullandırılmasını öngören bir tür gayrimenkul finansman sistemini ifade etmektedir. Bu sistemde kişiler talep ettikleri taşınmaz mal için belirli bir peşinat ödemekte, geri kalan tutar ise finans kuruluşu tarafından ödünç verilerek karşılanmaktadır. Söz konusu finans kuruluşu, ödünç verdiği tutar (kredi) geri ödenene dek, taşınmaz mala el koyabilme yetkisini sahiptir. Borcun geri ödemesi önceden belirlenmiş ödeme serisine uyarak sabit ya da değişken faizle gerçekleştirilebilmektedir. Finansal kuruluşlar kullandırdıkları tutsat (mortgage) kredilerini teminat göstererek tahvil ihraç edebilmekte ve borçlanabilmektedir.

Tutsat (İpotek) Kredileri (Mortgage)

Banka veya benzer bir finans kuruluşu tarafından konut, arsa gibi taşınmaz mallar üzerinden gerçekleştirilecek ipotek karşılığında uzun vadeli konut kredilerinin kullandırılmasını öngören bir tür gayrimenkul finansman sistemini ifade etmektedir. Bu sistemde kişiler talep ettikleri taşınmaz mal için belirli bir peşinat ödemekte, geri kalan tutar ise finans kuruluşu tarafından ödünç verilerek karşılanmaktadır. Söz konusu finans kuruluşu, ödünç verdiği tutar (kredi) geri ödenene dek, taşınmaz mala el koyabilme yetkisini sahiptir. Borcun geri ödemesi önceden belirlenmiş ödeme serisine uyarak sabit veya değişken faizle gerçekleştirilebilmektedir. Finansal kuruluşlar kullandırdıkları tutsat (mortgage) kredilerini teminat göstererek tahvil ihraç edebilmekte ve borçlanabilmektedir.

Diğer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

İlk Sayfa ... 36 37 [38]39 40 ... Son Sayfa

Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 870

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa