Eğitim Sitesi

Tezgâh Üstü Piyasa (Over The Counter-OTC) Nedir? Tezgâh Üstü Piyasa (Over The Counter-OTC) Hakkında Kısaca Bilgi

Tezgâh Üstü Piyasa (Over The Counter-OTC) Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tezgâh Üstü Piyasa (Over The Counter-OTC):

Borsa dışı yapılan tüm işlemlere verilen genel ad. Değerli evrakların ticaretinin yapıldığı standardize edilmemiş piyasalardır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE): Yurt içinde ticarete konu olmak üzere üretilen tüketim, ara ve sermaye malları ile enerji sektöründeki fiyat değişimlerini ölçen endekstir. (Domestic Producer Price Index - D-PPI)

    Halka Arz: 1- Şirketlerin kaynak ihtiyacını karşılamak amacıyla özkaynak yoluyla senet ihraç ederek (fonlama) kaynak sağlamasıdır. Şirketler kaynak ihtiyaçlarını faiz karşılığı yabancı kaynaklardan (borç) ya da özkaynaktan (ortaklardan sermaye yoluyla veya faaliyetler sonucu kazanç yoluyla) sağlar. Özkaynak için ödenmesi gereken ve ortaklar tarafından belli bir taban limitte beklenen temettü geliridir. Özkaynak yoluyla fonlama yani senet ihraç ederek toplanacak fonların maliyeti, borçlanmadan daha ucuz ise, şirketler halka arza başvurma yolunu tercih edecektir. 2-Halka arz, sermaye piyasası araçlarının satın alınması için her türlü yoldan halka çağrıda bulunulmasını; halkın bir anonim ortaklığa katılmaya veya kurucu olmaya davet edilmesini; hisse senetlerinin borsalar veya diğer teşkilatlanmış piyasalarda devamlı işlem görmesini; halka açık anonim ortaklıkların sermaye artırımları dolayısıyla hisse senetlerinin satışını ifade eder.

    BIST 30: Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli otuz şirketi ifade eden göstergedir. Borsa İstanbul’da işlem gören, hacim ve piyasa değeri bakımından en yüksek şirketlerin hisse senedi başarımlarının ölçülmesiyle BIST 30 endeksi belirlenir.

    İskonto: Henüz vadesi gelmemiş ticarî bir senedin bankaya teslim edilmesi, bankanın senedi aldığı tarihten vadesine kadar olan süre için bir faiz hesaplaması ve bu faizi senet tutarından düşerek müşteriye ödemesi işlemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü