Eğitim Sitesi

Düşen Işık Ölçümü Nedir? Düşen Işık Ölçümü Hakkında Kısaca Bilgi

Düşen Işık Ölçümü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Düşen Işık Ölçümü:

Herhangi bir cisim üzerine herhangi bir ışık kaynağından düşen ışığın,bir düşen ışıkölçer yardımıyla ölçülmesi. Düşen ışıkölçer konudan ışık kaynağına doğru yöneltilir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Uzatma Tüpleri: Küçük boy fotoğraf makinelerinde makro çekimlerin yapılabilmesi için kullanılan içi boş (merceksiz), objektifle mercek arasına takılan metal bileziklerdir. Makro fotoğrafçılık için gereken adımlardan bir tanesi, objektifi daha yakın netleme işlemi için, odak alanından çıkarmaktır. Uzatma halkaları bu amaçla kullanılır. Bu halkalar körüğe benzerler, fakat onlar gibi esnek değildir, mesafe de genellikle ayarlanamaz. (extention tubes)

    Histogram: Birçok resim işleme yazılımında ve daha çok profesyonel dijital kamera sistemlerinde bulunan bir grafik analiz çizelgesidir. Resimde oluşan muhtemel kontrast hatalarını tanımlamak ve düzeltmek için kullanılır. Amacı pozlama yapılan ortamdaki ışık yoğunluğunu ölçmek ve bunu derecelendirmektir. Histogram grafiğinde ekranın solunda yoğunlaşan çizgiler fotoğrafta karanlık noktaların yoğunluğunu, ekranın sağındaki çizgilerse aydınlık noktaların yoğunluğunu temsil eder. En ideal durum tüm bu çubuk - çizgilerin ekranın ortasında yoğunlaşmasıdır. Böyle bir ayarda renkler gerçekçi ve fotoğraflar da canlı çıkar.

    Autofocus (Otomatik Odaklama): Otomatik fokus yani odaklama demektir. Kadrajladığınız obje veya alana kamera objektifinin yarım deklanşöre basıldığında otomatik olarak odaklama yapma sistemi de denebilir.

    Fixed Focus: Genelde maksimum alan derinliği ile çekim sağlayan, önceden fabrikasyon olarak belirlenmiş bir sabit odak mesafeli objektifi ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü