Eğitim Sitesi

Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü

Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü

Sindirim

Büyük moleküllü besin öğelerinin, enzimlerin yardımıyla, kendini oluşturan yapıtaşlarına ayrılarak emilebilecek duruma gelmesi. Büyük moleküllerin küçülmesi. Proteinlerin amino asitlere parçalanması gibi.

Siroz

Karaciğer hücrelerinin tahrip olması sonucu oluşan hastalık.

Sitrüs

Limon, lime gibi meyveler.

Sodyum

Sodyum insan vücudunun, sıvı dengesini düzenlemek, kasların kasılmasını sağlamak ve sinir sisteminin doğru çalışması için gerek duyduğu bir mineraldir. Bitkilerde ve hayvanlarda doğal olarak bulunur. Yüksek miktarda alanlarda yüksek tansiyonla ilişkili bulunmuştur.

Steril

Zararlı ve zararsız tüm mikroorganizmalardan arındırılmış.

Sübye

Pirincin ıslatıldıktan sonra ezilerek un haline getirilmesi.

Şeker Hastalığı (Diabetes mellitus)

Pankreastaki özel hücreler tarafından yetersiz insülin üretilmesinin neden olduğu bir hastalıktır. Başka kaynaklardan sağlanan insülinle ya da daha az karbonhidrat yenerek denetlenemediği zaman kanda zararlı olacak derecede yüksek düzeyde glikoz birikmesine yol açar.

Şekerler

Karbonhidrat aldığımızda, vücudumuz bu besin ögelerini daha küçük parçalara ayırır. Bu daha küçük parçalar şekerlerdir. Şeker doğal olarka pek çok besinde(süt, meyve, sebze, tahıllar vb.) bulunur. Kaynaklarına göre farklı isimler verilebilir; örneğin laktoz sütte bulunur, sukroz genelde sofra şekeri olarak bilinir ve glikoz balda, tahıllarda karbonhidrat içeren besinlerde farklı oranlarda bulunur.

Tahin

Susam yağı.

Tatlandırıcılar-Tatlandırma Ajanları

Sukroz, Früktoz veya Glikoz gibi bilinen besleyici tatlandırıcılar kullanmadan gıdaların başka maddelerle tatlandırılmasıdır. Gıdaların kalori değerlerine olumlu bir katkıları olmadan tatlandırırlar. Gıda endüstrisinin kullandığı tatlandırıcılar sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum, sukraloz, ve seotam gibi sentetik ajanlar ve ayrıca stevya gibi doğal maddelerdir.

Temel Besinler

Vücutta üretilemeyen ve temel amino asitler, yağ asitleri, vitaminler gibi bulundukları biçimde sağlanması gereken besinlerdir.

Temel Metobolizma Hızı (Basal Metabolic Rate - BMR)

Temel metobolizma hızı diğer bir değişle Temel metabolizma kalori yakma oranı, vücudun dinlenme anında, temel yaşam fonksiyonlarını sürdürmek için harcadığı tahmini enerji miktarıdır. Genellikle gün boyunca harcanan enerjinin yarısından fazlası, hayati fonksiyonları sürdürmek için kullanılan enerjidir.
Temel metabolizma hızınızı etkiliyen faktörler; boyunuz, kilonuz, yaşınız ve cinsiyetinizdir.

Tetani

Kanda kalsiyum düzeyinin düşmesi sonucu kasılmalar ve kramplar şeklinde beliren durum.

Thiamine (B1 Vitamini)

Faydaları : Vücuttaki karbonhidratların kullanılması, sindirim ve iştah, sinir sisteminin normal çalışması için faydalıdır.

Bulunduğu GıdalarTam buğday ekmeği, tam tahıllar, fasulye, sakatat, yağsız kırmızı et, çekirdek/kuruyemişler.

Tiamin (B1)

Metabolik aktivitelere yardımcı olur, karbonhidratların enerji sağlamak üzere yıkımı için özellikle gereklidir.

Tiroit Bezi

Boynun ön kısmında bulunan tiroit hormonlarının salgılandığı bez.

Tiyamin

B1 vitamini.

Tokoferol

E vitamininin kimyasal adı.

Toksik

Zehirleyici.

Trans yağ

Trans yağın 2 kaynağı vardır. Biri doğal olarak besinlerin(et ve süt ürünlerinde) içerisinde bulunandır. Diğeri bitkisel yağların bir süreçten geçmesi ile sabit bir yapı alan şekli.

Diğer Beslenme ve Diyet Terimleri

İlk Sayfa ... 14 15 16 [17]18

Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 357

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa