Eğitim Sitesi

Sindirim Nedir? Sindirim Hakkında Kısaca Bilgi

Sindirim Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Sindirim:

Büyük moleküllü besin öğelerinin, enzimlerin yardımıyla, kendini oluşturan yapıtaşlarına ayrılarak emilebilecek duruma gelmesi. Büyük moleküllerin küçülmesi. Proteinlerin amino asitlere parçalanması gibi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sindirim:

1. Besinlerin çeşitli enzimlerle eritilerek, parçalanarak ince bağırsakta emilebilir, kana karışabilir hale gelmesi için uğradıkları fiziksel ve kimyasal değişikliklerin hepsi

2. Hazım.

3. Besinlerin vücudumuz tarafından kullanılabilir hâle gelinceye kadar küçük parçalara bölünmesidir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Sindirim:

Büyük moleküllü organik maddelerin enzimler yardımıyla yapı taşlarına parçalanarak hücre zarından geçebilecek hale getirilmesine sindirim denir.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Sindirim:

Besin öğelerinin emilime hazırlanması.

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    İnsülin: Pankreasın belirli hücreleri tarafından salgılanan bir hormondur. Kan şekerini düşürücü etkisi olan bir hormon. Kandaki şeker (glikoz) düzeyini ve proteinlerle yağın metabolizmasını denetler.

    Serbest Radikaller: Vücutta doğal olarak oluşan, çok aktif olduğu için başka metabolik süreçlere karışan ve normal işleyişi aksatan etmenlerdir. Sigara içmek, hava kirliliği gibi dış etkenlere maruz kalmak serbest radikalleri arttıracaktır ve eğer vücuttaki antioksidan seviyesi kontrol edilemezse hücrelere zarar verebilirler. Antioksidanlar serbest radikalleri bağlayarak zarar vermeleri önlerler.

    Monosakarit: Halka şeklinde bağlanmış altı karbon atomu ile bunlara bağlı, hidrojen ve oksijen atomlarının oluşturduğu bir şekerdir. Herhangi bir karbonhidratın en küçük birimidir. Atomları farklı dizilmiş birçok monosakkarit türü vardır.

    Vejeteryan: Özellikle bitkisel besinleri tüketmeyi tercih etmişlerdir. Farklı şekillerde diyetleri olabilir. Örneğin bir vegan hayvansal hiç bir besini tüketmezken, ovo-lakto vejeteryan bitkisel besinlerin yanısıra süt, süt ürünleri ve yumurta da yer ancak et-tavuk-balık yemezler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü