Eğitim Sitesi

Sobeleme Oyunu

Ana Sayfa > Eğitsel Çocuk Oyunları > Sobeleme Oyunu

Sobeleme Oyunu

Sobeleme oyunu yaygın adıyla saklambaç oyunu en az dört, beş oyuncuyla oynanır. Çok küçük çocukların ev içerisinde de oynadıkları saklambaç oyunu aslında açık alanda oynanan bir oyundur. Oyuncular aralarından ebeyi seçtikten sonra kale olarak duvar, ağaç gibi bir yer belirlerler. Ebe kaleye yaslanarak gözlerini kapatır, birden elliye ya da belirlenen bir sayıya kadar sayar. Sayma işlemi bitinceye kadar diğer oyuncular kaleden uzaklaşarak saklanırlar.

 

Ebe saymayı bitirince gözlerini açarak saklanan arkadaşlarını aramaya başlar. Gördüğü oyuncunun ismini söyler ve koşarak kaleye gelip elini dokunur. İsmi söylenen oyuncu ebeden önce gelip kaleye elini dokundurursa sobelenmekten kurtulur. dersimiz.net Ebe tekrar diğer oyuncuları aramaya başlar. Her gördüğü oyuncunun ismini söyleyip koşar ve kaleye gelerek sobeler. Bütün oyuncular bulunduktan sonra sobelenen oyuncu ebe olur. Eğer sobelenen oyuncu sayısı birden çoksa aralarında ebenin duymayacağı şekilde meyve veya çiçek adı tutarlar (elma, armut, ayva, kiraz veya çiğdem, gül, lale vb.)

 

Sonra ebeye hangi meyveyi (çiçeği) beğendiğini sorarlar. Ebe elma derse elmayı seçen oyuncu ebe olur ve oyun yeniden başlar.

Oyunda gözünü kapatan ebe diğer oyuncuların saklanmasına zaman tanımak için yüksek sesle birden yüze kadar birer birer sayar. Sayma bittikten sonra arkasına, yanına saklanmayı önlemek için “Önüm, arkam, sağım, solum saklanmayan ebe sobe” der ve gözlerini açar.

Saklambaç oyununun çeşitlemelerinde oyuncu kendi kendinin gözünü kapattığı gibi başka bir oyuncu tarafından da kapatılır. Gözü kapatılan ebenin arkasına yavaş yavaş vurularak şu tekerleme söylenir:

Mağara mağara Gözün açarsan Pamuk gibi ağara Tuz gibi kabara.

 

Bazı yörelerimizde de ebe gözlerini kapatmaz, uzağa atılan veya saklanan bir şeyi bulup kaleye getirinceye kadar diğer oyuncular saklanırlar. “Kukalı Saklambaç” oyununda yere çizilen dairenin ortasına konan teneke kutu bir oyuncu tarafından uzağa atılır. Ebe onu getirinceye kadar oyuncular saklanır. Ebe saklanan oyuncuları ararken, bir oyuncu ebeye yakalanmadan gelir, tenekeyi tekrar alıp uzağa atabilir. Bu durumda ebe tenekeyi getirip yerine koymak zorundadır. Ebe saklanan oyuncuları bulursa ebelikten kurtulur.

add

tag Sobeleme saklambaç çocuk oyunları eğitsel oyunlar

Sobeleme Oyunu Hakkında Yorum Yazın...

  

Sobeleme Oyunu Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Eğitsel Çocuk Oyunları

Sobeleme Oyunu