Eğitim Sitesi

Deleme Çalmak Oyunu

Ana Sayfa > Eğitsel Çocuk Oyunları > Deleme Çalmak Oyunu

Deleme Çalmak Oyunu

Şanlıurfa’da Deleme Çalmak olarak bilinen çocuk oyunu diğer yörelerde de Topaç Çevirme adıyla oynanır; ancak Şanlıurfa’da oynanan oyunla diğer yöreler arasında oynanan oyunlar arasında farklılıklar vardır.

Deleme Çalmak oyunu beceri gerektiren bir oyundur. Bu oyunu oynamak için ip ve deleme gerekir. Kavak, dişbudak, dut ve ceviz ağaçlarından yapılanları vardır; ama en kıymetlisi ceviz ağacından olanıdır.

Deleme Nacar Pazarı'ndan, ipi ise Attar Pazarı'ndan temin edilir. Bu oyunda kullanılan ip başka bir işte kullanılırsa yine o ipe delme ipi denir.

Deleme oyunu çok heyecanlı ve zevklidir. Bu oyunda hareketlik ve kıvraklık büyük rol oynar. Deleme oyunu birkaç pozisyonun bir araya gelmesi ile olur. Bu pozisyonlar pas kaldırma, atıp çekme yapma, ahıtma yapma ve hurp vurmadır.

Atıp çekme: Delemeye ip iyice sarılıp yere paralel olarak delemenin bir daha oyuncunun eline dönmesidir. Bu zor bir harekettir. Her deleme çalan atıp çekmeyi yapamaz. Atıp çekmenin bir özelliği de delemeyi fırlatan kişinin eline tekrar gelmesidir.

Ahıtma: Avuç içinde dönen delemenin iple yere kadar çalınır vaziyette atılıp tekrar avuç içine alınmasıdır. Bu harekette çok zor olan ve deleme çalmasını çok iyi bilen çocuklar atıp çekme ve ahıtmayı arka arkaya yapar ve diğer çocuklara oyunu ne kadar iyi bildiğini gösterirler.

Hurp Vurma: Yerdeki delemeye başka bir oyuncu tarafından delemenin çalınır şekilde vurulmasıdır. Çivinin değdiği yere “Hurp işledi” denir.

add

tag deleme çalmak topaç çevirme çocuk oyunları eğitsel oyunlar nasıl oynanır

Deleme Çalmak Oyunu Hakkında Yorum Yazın...

  

Deleme Çalmak Oyunu Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Eğitsel Çocuk Oyunları

Deleme Çalmak Oyunu