Eğitim Sitesi

İp Atlama Oyunu

Ana Sayfa > Eğitsel Çocuk Oyunları > İp Atlama Oyunu

İp Atlama Oyunu

Çok yaygın olarak oynanan İp Atlama oyunu altı-yedi yaşından yirmi yaşına kadar genellikle kız çocuklar arasında oynanan bir oyundur. Ülkemizin hemen her yöresinde de aynı isimle oynanmaktadır.

 

İp Atlama oyunu ipin çevrilerek üzerinden atlanması kuralına dayanır. İp çevrilmeden, karşılıklı iki oyuncunun bacaklarından geçirilip gerdirilerek üzerinden bir oyuncunun atlaması şeklinde oynanan türü de son yıllarda yaygınlaşmıştır.

 

İp Atlama oyununun değişik uygulamalarını şu şekilde açıklayarak anlatabiliriz:

Bir oyuncunun kendi çevirdiği ipte atlaması:

Yaklaşık iki metre uzunluğundaki ipin iki ucu oyuncunun kendisi tarafından tutulur ve başının üzerinden, arkadan öne doğru çevirmeye başlar. İp ayaklarına yaklaştığında oyuncu zıplayarak ipi ayaklarının altından geçirir. Bir tempo içerisinde ip çevrilir ve atlanır.

Bu oyun iki oyuncu arasında yarış şeklinde de oynanır:

Önce bir oyuncu atlar kaç sayı atladığı sayılır, sonra diğer oyuncu atlar. Hangisi daha çok atlarsa oyunu kazanmış olur.

Bir oyuncunun çevirdiği ipte iki oyuncunun karşılıklı atlaması:

Bir oyuncu ipin iki ucundan tutar, diğer oyuncuyla birbirine çok yakın olarak karşılıklı dururlar. Elinde ip olan oyuncunun işaretiyle ikisi birden atlamaya başlar. Bu oyun, birincide olduğu gibi ikişer ikişer eşleşen gruplar arasında yarış şeklinde oynanabilir. Hangi grup iyi atlayarak çok sayı yaparsa oyunu onlar kazanmış olur.

İki oyuncunun çevirdiği iple bir oyuncunun atlaması:

Dört beş metre uzunluğunda bir uçlarından iki oyuncu tarafından tutularak çevrilir. Bir oyuncu da atlar, atlama sırasında ipe takılırsa ipi çeviren oyunculardan birisiyle yer değiştirir ve oyun bu şekilde devam eder.

Bu oyun üçten çok oyuncuyla da oynanır. Önce kura ile ipi çevirecek oyuncular belirlenir. Bu iki oyuncu ipi çevirir, diğer oyuncular da sıra ile ipten atlarlar. Baştaki oyuncunun söylediği sayı kadar her oyuncu atlamak zorundadır. Eksik atlayan ya da ipe takılan oyuncu ipi çeviren arkadaşlarından birisiyle yer değiştirir. Oyuncular sıra ile atlarken ip devamlı olarak çevrilir, oyuncu ip çevirirken atlamaya başlar.

İki oyuncunun çevirdiği iple yine iki oyuncunun karşılıklı atlaması:

Oyuncular ikişer ikişer eşleşirler. Hangi grubun ipi çevireceği belirlendikten sonra oyun başlar. Bir grup ipi çevirirken diğer grup karşılıklı durarak aynı anda ipten atlamaya başlar. Eşlerden birisi atlarken ipe takılırsa o grup ip çevirenlerle yer değiştirir. İp üzerinde en çok atlayan grup oyunu kazanmış olur.

add

tag ip atlama çocuk oyunları eğitsel oyunlar nasıl oynanır

İp Atlama Oyunu Hakkında Yorum Yazın...

  

İp Atlama Oyunu Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Eğitsel Çocuk Oyunları

İp Atlama Oyunu