Eğitim Sitesi

İnternet Nedir?

İnternet Nedir?

Internet Nedir?

Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Bu iletişim ağında bilgisayarlar birbirlerine fiziksel olarak (kablolar, uydu bağlantıları, telsiz bağlantı vb)bağlıdır ve geliştirilen bazı özel protokollerle (TCP/IP) birbirine bağlı bilgisayarlar arasında bilgi paylaşımına dayalı birçok işler yapılabilir (dosya alma/ gönderme, sohbet vb gibi)

Bilgisayarların bilgiyi saklama (harddisk, fiberoptik vb gibi), bilgiyi çok hızlı işleme (veri tabanı programları, bazı analiz programları vb) özellikleriyle bilgisayar ağlarının herhangi iki bilgisayar arasında veri iletişimini olanaklı kılma özellikleri birleştiğinde ortaya muhteşem bir bilgi paylaşım ortamı çıkar.İşte internetin felsefesini oluşturan temel altyapı ana hatlarıyla böyledir.


Internet bir bilgi teknolojisi sistemidir. İnternet insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/ paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir.

Interneti bu haliyle bir bilgi denizine, yada büyükçe bir kütüphaneye benzetebiliriz.

Kısaca "ağların ağı" olarak da ifade edilen internet dünya çapında milyonlarca bilgisayarı birbirine bağlayan bir sistem olarak tanımlanabilir.


Günümüz hayatının vazgeçilmez parçası olan internet aslında çok kısa bir geçmişe sahip. Amerika Savunma Bakanlığı ve bazı Amerikan Üniversiteleri tarafından başlatılan bir proje günümüz sanal aleminin temelini oluşturuyor.

1960'ların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok üniversitesinde ülke çapında bir bilgisayar yapısı oluşturulup bu bağlantı üzerinden veri alışverişi sağlamak amacıyla ile birçok çalışma yapılmakta idi. Bu çalışmaların sürdüğü sıralarda, asıl amaç, üniversitelerin yapmış oldukları kaynak yatırımlarını hiçbir şekilde boşa çıkarmayıp çok genel kapsamlı bir yapı oluşturmaktı.


1969 yılında ARPA kuruldu ve internet kavramı olarak kullanılmaya başlandı.
Internet, başlangıç aşamalarında bilgisayar uzmanları, bilim adamları ve kütüphaneciler tarafından kullanıldı. Sıradan insanların kullanabileceği kolaylıkta değildi. Bu anlamda, ilk internet bugün kullanılan gibi kolay kullanım olanağı olan kullanıcı dostu değildi. O günlerde, evlerde ve ofislerde bilgisayar yoktu. İnterneti kullanacak kişi kim olursa olsun, karmaşık bir sistemi kullanmayı öğrenmesi gerekiyordu.

ARPANET' İN temel görevleri şu ana başlıklar altında toplanır:
-  Uzak makinalara bağlanma ( remote login )
-  Dosya aktarımı ( file transfer )
-  Electronic mail ( Elektronik posta)

Kısa süre içerisinde birçok merkezdeki bilgisayarlar ARPANET ağına bağlandı. dersimiz.com

1980'li yılların ortasında ABD savunma bakanlığı ARPANET üzerinden çekildi ve MİLİTARY-NET isimli kendi ağını kurdu. Bu tarihten Sonra ARPANET Beş süper bilgisayar merkezi ile NSFNET ismini aldı. NSF'nin omurga işletmeciliğinde çekilmesi ve İnternic'in dahil olması ile birlikte 'galatik ağ' Projesi internet ismiyle son şeklini aldı. Yıllar içerisinde ağa dahil olan bilgisayar sayısı milyonları buldu.


1990'larda CERN adındaki bir İsviçre şirketinde çalışan Tim Berners- Lee adında bir  araştırma görevlisi bu sistemden sıkılmıştı. Bu nedenle Mozaic adında bir tarayıcı (browser) programı geliştirdi. Bu yeni program gazetedeki sarı sayfaları andırıyordu. Programa bir konu başlıkları girdikten sonra tarayıcı ağdaki bilgileri taramaya başlıyordu. Bu arada internet'e yeni bir ad bulundu. World Wide Web (dünya çapında ağ). Ağ, ticari şirketler ve evde bilgisayar kullanan kimseleri de içerecek şekilde, herkesin kullanımına açıldı. World Wide Web sayesinde Ağ'ın kullanımı çok kolaylaştı ve bunun sonucu olarak gelişim hızı arttı.


Türkiye Internet'e Nisan 1993'ten beri bağlıdır. İlk bağlantı ODTÜ'den gerçekleştirilmiştir. 64kbit/san hızında olan bu hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı olmuş ve ilgili kurumlar büyük bir özveriyle Internet'i tüm Türkiye'de (öncelikle akademik ortamlarda) yaygınlaştırmaya çalışmışlardır. Ege Üniversitesi'nden olan bağlantı ise, 1994 başlarında, 64kbit/san. hızı ile gerçekleştirilmiştir. Ardından sırayla, Bilkent Üniv(1995Ekim), Boğaziçi Üniv(1995 Kasım) ve İTÜ(1996 Şubat) bağlantıları gerçekleşmiştir. 1996 yılı Ağustos ayında da Turnet çalışmaya başlamıştır. 1997 yılına gelindiğinde, akademik kuruluşların internet bağlantısını sağlayan ULAKNET çalışmaya başlamış ve üniversiteler nispeten hızlı bir omurga yapısıyla birbirlerine bağlanmış ve internet kullanır hale gelmişlerdir. 1999 yılı içerisinde, ticari ağ altyapısında büyük değişiklikler olmuş ve TURNET'in yerini TTNet adında yeni bir oluşum almıştır. 2000'lerin başında; ticari kullanıcılar TTNet omurgası üzerinden; akademik kuruluşlar ve ilgili birimler de Ulaknet omurgası üzerinden internet erişimine sahiptir.

Günümüzde yaklaşık %50 nüfusun internete erişimi vardır.

6938 kez okundu addDersimiz.com

tag ARPANET internet ULAKNET World Wide Web internetin tarihi kütüphane

Yeni Eklenen Belirli Gün ve Hafta Yazıları

İnternet Nedir? Hakkında Yorum Yazın...

  

İnternet Nedir? Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

İnternet Nedir?